"Зиђин" најављује "зелене руднике" у Србији

И у условима пандемије производња и плате у "Србија Зиђин бакру", бившем РТБ-у, су стабилни. Кинески власник каже да предузимају мере за несметану реализацију планираних инвестиција. До сада је уложено око 600 милиона долара, што је половина договорених средстава. Шта је урађено и који су даљи послови?

Упоредео са градњом новог рудника "Чукару ПЕКИ" проширују се и модернизују рударске јаме и постројења у саставу борског гиганта. После обнављања, у мају је поново прорадио и рудник "Ново Церово".

Од почетка године производња бакра повећана је 48 одсто у поређењу са истим периодом лане и циљ је да се достигне 180.000 тона годишње.

Сајмон Линг, заменик генералног директора "Србија Зиђин Копер", истиче да је план да се у РТБ инвестира 1,26 милијарди долара у техничку обнову, проширење постројења и побољшање безбедности, здравља на раду и животне средине.

"За годину и по дана, откако смо преузели 'РТБ Бор', инвестирали смо око 600 милиона долара. Верујемо у будућност компаније у Србији и немамо намеру да смањујемо инвестицију", каже Сајмон Линг.

Запослено 800 радника 

Кинески власник се обавезао да неће отпуштати раднике а запослио је 800 нових. Просечна плата је већа за 35 посто. Стручњаци истичу да су најважније инвестиције и то што их ковид-19 није зауствио.

Професор Економског факултета у Београду Љубодраг Савић сматра да је најважније да покажу да су дошли са озбиљним намерама, да су дошли да остану дугорочно и да ће Србија од тога имати велике користи.

"Ја сам гледао податке за 2019. морам да кажем да сам пријатно изненађен, 'Зиђин' је практично на другом месту, одмах после одеће, са 645 милона долара извоза", рекао је Савић-

Заштита животне средине 

Борски крај се већ деценијама бори са загађењем па заштита животне средине не само да је приоритет већ и обавеза инвеститора. У "Зиђину" уверавају да ће слику својих "зелених рудника" у Кини, пресликати у Србију.

На више од 20.000 хектара у околини борских рудника засађено је 53.000 садница.

"У рудницима је већ део опреме за смањење прашине, остало ћемо уградити ове године, изграђено је и ново постројење за пречишћавање отпадних вода у топионици и једно за руднике. Инсталирају се системи за спречавање цурења димних гасова, а за дугорочну сигурност биће изграђено и постројење одсумпоравања", наводи Сајмон Линг.

Пословање "Србија Зиђин бакар" утиче на раст БДП-а па је добро што се на светском тржишту његова цена опоравља. У последњих месец дана порасла је 12 посто, тона кошта око 6.000 долара.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво