Потписан Меморандум Србије и Кине о сарадњи у свемирским технологијама

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и председник Кинеске националне свемирске администрације Кеђан Џанг потписали су, током видео-конференцијског састанка, Меморандум о сарадњи у области иновација у истраживању и употреби свемира у мирне сврхе.

Ненад Поповић је навео да ће Меморандум много значити за државу, науку и универзитете, али и за привреду и грађане Србије.

Меморандумом је предвиђено да Србија и Кина развијају билатералну сарадњу у области развоја и употребе свемирских технологија, сателитских система и система осматрања земље из свемира, са применама у областима паметне пољопривреде, телекомуникација, екосистема, система даљинског осматрања и геолокацијског позиционирања.

Кинески партнери упутили су позив делегацији Владе Србије и српским научницима да посете Кинеску свемирску агенцију и центре за развој свемирских технологија.

Поповић је истакао да су партнери из Кине спремни да Србији ставе на располагање све своје знање и искуство у области развоја и примене свемирских технологија.

"Оваква отвореност и спремност на сарадњу показује колико је велико наше међусобно поверење и колико је снажно челично пријатељство између наше две земље", навео је Поповић, а саопштено из његовог кабинета.

Корак напред у у области свемирских технологија

Председник Кинеске националне свемирске администрације Кеђан Џанг указао је да је Србија стари пријатељ Кине.

Навео је и да је потписивање Меморандума у заједничком интересу обе земље и да представља корак напред у промовисању билатералне сарадње у области свемирских технологија.

"Надам се да ће ова област убудуће заузимати значајно место у плану економске сарадње Кине и Србије на добробит грађана", рекао је Џанг.

Истакао је да Србија има одличне инжењере и изразио очекивање да ће се што већи број српских научника укључити у заједничке пројекте Кине и Србије у овој области.

"Наш циљ је да се на свемирским летелицама које ћемо заједнички пројектовати нађе и застава Србије", рекао је Џанг.

Меморандумом је предвиђено да Србија и Кина развијају билатералну сарадњу у истраживању, развоју и примени свемирских технологија укључујући и заједничку изградњу станица за пријем сателитских података, развој сателитских система и сервиса са пружањем услуга лансирања, размене и примене сателитских података у сврху развоја иновативних услуга и развоја науке о земљи, опажања, климатских промена и животне средине.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво