Пробијена лева цев тунела Чортановци

На железничкој деоници Стара Пазова - Нови Сад пробијена је лева цев тунела "Чортановци", у оквиру изградње пруге за велике брзине између Београда и Будимпеште. На јесен следеће године од Београда до Новог Сада путоваћемо 30 минута, рекла је министарка Зорана Михајловић.

Пробијању тунела су присуствовали су министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, директор "РЖД Интернешнл" у Србији Мансурбек Султанов, као и представници амбасаде Русије у Београду.

Лева тунелска цев дуга је 1.156 метара, а тунел "Чортановци" обухвата две тунелске цеви, са по једним колосеком, укупне дужине 2.242 метра.

Михајловићева је истакла да се ради о најтежој деоници на железничким градилиштима у овом делу Европе, које је радило и у време епидемије коронавируса, а и данас ради у три смене.  

"Велики дан за српску железницу. Ово је пример доброг градилишта и пословања најбољих светских компанија и поносна сам што заједно са њима раде и наше компаније и што наши радници могу да уче и стичу искуства за нове пројекте. На јесен следеће године од Београда до Новог Сада путоваћемо 30 минута", рекла је министарка. 

Михајловићева је додала и да ће на јесен почети изградња треће деонице брзе пруге од Новог Сада до Суботице.

"Влада Србије обезбедила је све потребно за наставак градње - гаранције, новац, пројекте. У Србији се сваки дан гради - стотине изграђених километара ауто-путева, брза пруга, граде се нови километри путева. И ако желимо да наши грађани остану да живе у Србији, морамо тако и да наставимо", рекла је она. 

Директор руске компаније "РЖД интернешенел" за Србију, Мансурбек Султанов, захвалио је Влади Србије и потпредседници Михајловић на великој подршци у реализацији овог пројекта.

"Веома важан дан за нас. Ова пруга остаће на стотине година будућим генерацијама. Радови се изводе и пре рока и верујем да ћемо се у најближој будућности возити брзим возом", рекао је Султанов. 

Десна тунелска цев, дуга 1.086 метара, пробијена је 3. априла, током ванредног стања у Србији.

Тунел и вијадукт "Чортановци", који се граде у оквиру изградње пруге за велике брзине између Београда и Будимпеште, један су од највећих инвестиционих и инфраструктурних пројеката у овом делу Европе.

Радове на изградњи нове пруге за велике брзине Стара Пазова - Нови Сад, укључујући и изградњу тунела и вијадукта "Чортановци", изводи руска компанија "РЖД Интернешнл".

Изградња тунела и вијадукта "Чортановци" почела је 11. августа 2017. године, вредност пројекта је 337,6 милиона долара, а финансира се из руског кредита за модернизацију српских железница.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво