Вучић обишао ауто-пут из хеликоптера, па га Борисов возио трасом Балканског тока

Председник Србије Александар Вучић борави у радној посети Републици Бугарској. На аеродрому у Софији дочекао га је бугарски премијер Бојко Борисов. Они су заједно обишли радове на изградњи "Балканског тока" и ауто-пут.

На Инстаграм профилу buducnostsrbijeav објављене су фотографије са аеродрома и састанка два званичника: 

"Симбол пријатељских односа два народа – председник Вучић у посети Бугарској, на дан када су отворене границе између наше две земаље".

Александар Вучић и Бојко Борисов су хеликоптером обишли радове на изградњи ауто-пута у Бугарској. Вучић је рекао да ће се, када буде завршена деоница од Софије до границе са Србијом, од Београда до Истанбула путовати мање од седам сати.

"Лет изнад нове путне везе између Србије и Бугарске са Бојком Борисовом", наведено је на Инстаграму уз снимак.

Двојица званичника обишла су и радове на бугарској деоници гасовода "Балкански ток", којим ће се допремати гас из "Турског тока".

Премијер Борисов је затим, мимо протокола, сео за волан аутомобила и председника Србије возио дуж руте на којој су у току радови на постављању цеви.

Србија је у децембру завршила полагање цеви за своју трасу.

Вучић је у обраћању медијима рекао да ће, захваљујући гасоводу "Балкански ток", Србија бити обезбеђена гасом на дуги период. Бугарски премијер је истакао да ће генерације које долазе моћи да имају финансијске користи. 

Председник Србије и премијер Бугарске обишли су манастир 40 мученика у Трнову, и положили цвеће на месту где је био гроб Светог Саве. У манастиру их је дочекао митрополит Григориј Великотрновски.

Вучић је обећао да ће се заложити да се у Србији промовише Велико Трново као туристичка дестинација од културно-историјског значаја за нашу земљу али и Бугарску.

Председник Вучић истакао је да је поносан и задовољан што бугарски народ посвећује велику пажњу чувању сећања на српског светитеља. 

"Веома сам поносан и искрено срећан што ми је Бојко Борисов омогућио да посетим Велико Трново, ово свето место, и када видим како наша бугарска браћа чувају сећање на Светог Саву, то је за нас не само доказ пријатељства и братске љубави, већ и посвећености унапређењу односа", рекао је Вучић новинарима у Великом Трнову.

Председник Србије је истакао да је Свети Сава најважнији човек у нашој историји, јер је 1219. основао аутокефалну Српску православну цркву.

"Пажњу коју је добио од бугарског народа, од 13. века до данас говори о нераскидивим везама Срба и Бугара", рекао је Вучић.

Иначе, од јутрос су отворене и границе са Бугарском. Репортерка РТС-а извештава са граничног прелаза "Градина" да аутомобила у оба смера већ има.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво