Свет и економија после короне – "самоодрживост као идеја водиља"

Како епидемија јењава, тако у први план у целом свету па и код нас избија брига за економију, која је практично због вируса била у блокади. Управо то је била тема Стратешког дијалога.

Економију је коронавирус ставио пред највећи изазов до сада. Више од половине предузећа трпи последице, одлажу се улагања, радници остају без посла. Да ли ће опоравак стићи за шест месеци или годину зависи и од државе и од опоравка великих економија, кажу привредници.

"Србија је мала економија, без извоза ту нема успеха. Морамо да подржимо производњу, морамо да подржимо сектор услуга. Без слободног протока људи, капитала и наравно извоза, тешко да то можемо да остваримо", наводи Зоран Петровић, председник УО Америчке коморе у Србији.

Дејан Турк, потпредседник Савета страних инвеститора, каже да је најбитнија предвидивост пословања, владавина права и транспарентност.

"Неки подстицаји јесу потребни, поготово подстицаји који стимулишу људе и предузећа да задрже радну снагу, то је вероватно сада најважније", додаје Турк.

Што се брже буде опорављала светска економија, то ће бити већи раст и боља позиција Србије. За Србију је ипак значајнији опоравак европске економије.

"Да, ми остајемо на европском путу, али ми нећемо ићи против наших савезника и оних људи који су нам помагали током пандемије и држаћемо се своје слободе и своје независности, радићемо и са Кином и са Русијом", истиче председник Србије Александар Вучић.

Свет се, оцењује, за последњих шест месеци променио више него у протекле две-три деценије.

"Говорећи у политичком, економском и војном смислу издвајају се четири велике силе – САД, НР Кина, Европа, пре свега Немачка и Русија. Када то сагледате и када видите ко је и на који начин за кратко време успео да своју доминацију увелича и да разлику између себе и других направи толико очигледно да је то јасно свакоме, онда од таквих држава очекујемо и већи израз солидарности управо", истиче Вучић.

Поруке Кине и Русије 

Ипак, солидарност је изостала од најснажнијих. Не и од Кине. За најугроженије ће издвајити две милијарде долара у наредне две године у складу с опредељењем за глобализацију и смањење јаза између богатих и сиромашних

"Кина се залаже да путем договора решимо проблеме, а не да о свему одлучује једна или две земље и да поштујемо принципе међународног права. Морамо да се придржавамо принципа једнакости малих и великих и да више обратимо пажњу на мање земље јер су оне више погођене. Свет је забринут због односа Кине и Америке. Постоји много неслагања између две земље, али не значи да нема простора за сарадњу. Кина и Америка као главне економске силе одговорне су за мировни развој света", истиче амбасадорка Кине у Србији Чен Бо.

Порука Москве је да је криза показала да у глобалним претњама ниједна земља не може себе да сачува у мирној луци.

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко истиче да се Русија залаже за интеграцију, подржава развој и политику сваке земље која гради међународну политику на основу равнотеже, као што је, каже, Србија.

"Ту је пут ка ЕУ, али, као што су рекли председник и премијерка, и са Русијом и Кином и другим земљама", наводи Боцан-Харченко.

Брнабић: Самоодрживост кључна идеја 

Премијерка свет после короне види као небезбеднији. Фасцинантно је, каже, којом брзином су европске државе затварале границе, а свака земља је бринула само своју бригу.

"Та самоодрживост мислим да ће бити кључна идеја водиља пре свега најбогатијих држава света. Дакле, то да ја имам у Србији производњу заштитне опреме, макар да знам да прве три недеље шта год да се деси у свету моји грађани су безбедни, у овом тренутку нема цену", наглашава председница Владе Ана Брнабић.

После пандемије свет ће дефинитивно бити каже другачије место, а колико, тек ћемо видети јер ће се још на међународном плану водити здравствена и економска борба.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво