Производе делове за БМВ, Фолксваген и Волво – посао из снова за раднике у Панчеву

Већ годину дана у Панчеву ради немачка компанија "ЗФ", која широм света запошљава око 140.000 људи. Производе моторе и ауто-делове за електричне аутомобиле. Тренутно у Панчеву ради 600 радника, а наша екипа је први пут ушла у фабрику.

Из панчевачке фабрике последњих годину дана редовно се испоручују БМВ-у, "Фолксвагену" и "Волвоу" електромотори, генератори, мењачи и микропрекидачи.

Производња је роботизована што запосленима олакшава посао, али да би били успешни сви су морали да прођу и захтевну обуку.

"Задовољни смо, јер је нова фабрика, нове су машине, све је чисто и уредно. Имамо комплетну заштиту и велика је могућност за напредовањем", каже Милан Игњатовић.

Истичу да су им услови рада "идеални" и да је "част свакоме да буде део тима".

Панчевачка фабрика која се простире на 65.000 квадратних метара највећа је у Европи изузев Немачке у којој се производе делови за електричне аутомобиле. Немци су се на улагање 160 милиона евра одлучили због потенцијала за образовну радну снагу.

"Знање из машинске школе много ми овде значи. Имао сам ту срећу да 'ЗФ' као једно светско име дође у Панчево и да одмах после средње школе добијем прилику да даље развијам и ширим своја знања из области ауто-индустрије и мехатронике што сам и завршио", каже Ненад Јовановић.

Радници су задовољни и зато што виде перспективу. "Овде је перспектива сигурна, јер овај посао и ова компанија имају своју будућност. Наше компоненте које производимо све више ће се користити у ауто-индустрији", наводи Горан Вујаклија.

Изграђен и научноистраживачки центар

Пратећи светско тржиште електричних возила "ЗФ" је изградио поред фабрике и Научноистраживачки центар у којем почињу да раде висококвалификовани радници.

"Основа наше стратегије је да наши људи у својој земљи и у свом граду сопственим радом и знањем граде своју бољу будућност", поручује директор "ЗФ" Панчево Милан Грујић. 

Следеће недеље сазнаћемо име још једног великог немачког инвеститора који ће овде започети изградњу нове фабрике.

Са "ЗФ"-ом, "Бросеом" и неким домаћим привредницима, Панчево на тај начин може после неколико деценија поново да се врати на мапу развијених индустријских градова.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво