Удруживање светских авиокомпанија

Три светске авиокомпаније "Америкен ерлајнз", "Бритиш ервејз" и шпанска "Иберија" планирају да оснују заједничко предузеће, па ће од надлежних тражити мишљење да ли тим потезом крше правила о конкурентности.

Уколико "Америкен ерлајнз", "Бритиш ервејз" и "Иберија" добију одговор да оснивањем заједночког предузећа не крше правила о конкурентности, те компаније могле би ускоро да се уједине. 

Циљ авиопревозника је да овог месеца потпишу договор о подели профита и прихода, наводи "Фајненшел тајмс" позивајући се на изјаве директора тих компанија.

"Америкен ерлајнз" и "Бритиш ервејз" ће питање антимонополског имунитета поставити надлежним америчким органима, чији су ставови о конкурентности промењени после недавног потписивања споразума ЕУ-САД о "отвореном небу."

Споразум је ступио на снагу у марту и дозвољава авиопревозницима приступ сваком граду у САД-у са било које тачке у ЕУ и обратно.

Договор о "отвореном небу" обезбеђује повећавње конкурентности међу превозницима, смањење цена карата и евентуално удруживање компанија с обе стране Атлантика и стварања прве гигантске глобалне авиокомпаније.

Америчка и британска компанија оцењују да је недавни талас удруживања и нових савеза ојачао многе њихове конкуренте, који слободно лете преко Атлантика и имају сагасност надлежних органа да не послују мимо правила.

Амерички "Континентал ерлајнз", који је одустао од преговора о удруживању са "Америкен ерлајнзом" у априлу, саопштио је прошлог месеца да ће од Министарства за саобраћај тражити дозволу да се "Јунајтед" укључи у међународно удружење авиопревознка "Стар елајенс", у ком су немачка "Луфтханза", "Ер Канада" и шест других авиопревознка.

Компаније "Делта" и "Нортвест", које су објавиле план удруживања почетком године, добиле су од САД антимонополски имунитет за оснивање заједничког предузећа са "Ер Франс-КЛМ".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво