Тржиште добро снабдевено нафтним дериватима, мере за помоћ ратарима

Влада је додатно ограничила не само цене основних животних намирница, заштитне опреме и средстава за хигијену, већ и маржи. Надлежни поручују и да је тржиште добро снабдевено нафтним дериватима и у току је привођење особа које су шириле дезинформацију о несташици. А како би и следеће године било довољно хране, предузимају се мере које ће помоћи ратарима, воћарима и сточарима.

Воће већ цвета, а неопходне су агротехничке мере како би се сачувало од мраза. Тај посао се иначе, ради се ноћу или у раним јутрњим сатима. Пошто је на снази забрана кретања, Министарство пољопривреде обавшетава власнике и кориснике искључиво биљних засада који имају потребу за неком од агротехничких мера да се обрате Управи за заштиту биља  мејлом или позову један од три телефона у зависности од локације где живе како би им се омогућило кретање да ураде тај посао.

Списак телефона за пријаве:

064 8818449
за округе: Јужнобачки, Средњобанатски, Јужнобанатски, Севернобанатски, Севернобачки, Западнобачки и Сремски.

064 8818486 за окпуге: Град Београд, Подунавски, Браничевски, Зајечарски, Борски, Поморавски, Нишавски, Јабланички, Пчињски, Топлички и Пиротски

064 8818412 за оруге: Мачвански, Моравички , Колубарски, Златиборски, Расински и Рашки

"Морају се јавити нама. Ми ћемо ценити оправданост тих захтева и на основу тога, проследити њихов захтев Министрству унутрашњих послова. Министрство унутрашњих послова им даје дозволу односно убацује их у њухов систем и тако врше проверу оних који се затекну у време забране кретања тамо где је њима потребно", каже Небојша Милосављевић, директор Управе за заштиту биља.

Пољопривреднци ће добити све подстицаје. Нико не мора ићи у Пореску управу, Управу за Трезор и службе локалне самоупрве за уверења, јер ће их по службеној дужности електронски прибављати Управа за аграрна плаћања. Захтеве за све постицаје као и куповину трактора слати поштом, а неки рокови ће бити и продужени.

"Што је важно је данима доставе захтев гаранцију тај неки основни сет који већ имају код куће ако су завршили са набавком. Када су трактори у питању сада је могуће да нису дообили саобраћајне дозволе тако да могу послати захтев без саобраћајне дозволе само са потвдом да су документацију предали", каже Биљана Петровић, директорка Управе за аграрна плаћања.

Ради спречавања поремећаја на тржишту, влада је додатно ограничила и цене и марже свих учесника у ланцу снабдевања основних животних намирница и заштитне опреме и средства за хигијену, на ниво од 5. март ове године. А из министрства енергетике одбацују спекулације о могућој несташици горива.

"Свих врста горива има довољно и снабдевање сировом нафтом је стабилно. Нафта се допрема нафтоводома, панчевачка Рафинерја ради пуним капацитетом а један део деривата стиже баржама преко Дунава, тако да никаквог застоја нема. Бензинске пумпе усклађују своје радно време са условима које намеће ванредно стања", наводи Александар Антић,министар рудрства и енергетике.

Из Удружења нафтних копанија поручују да ће због драстичног пада цена сирове нафте у наредним данима и горИво на пумпама бити још јефтиније.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво