Колико ће износити субвенције за електрична и хибридна возила

Влада Србије је усвојила Уредбу о условима и начину спровођења субвенционисане куповине нових возила која имају искључиво електрични погон, као и возила са хибридним погоном. Државне субвенције за куповину нових електричних и хибридних возила, према донетој Уредби, кретаће се од 250 евра за електричне мопеде и лаке трицикле до 5.000 евра за потпуно електрична путничка возила са до девет седишта и лака теретна возила, саопштило је Министарство заштите животне средине.

Укупна подстицајна средства опредељена за субвенционисање куповине ове године износиће до 120 милиона динара. Како се наводи, средства за субвенционисану куповину возила додељују се за куповину једног возила. За електричне мотоцикле износе 500 евра.

За путничка возила са до девет места и лака теретна која имају такозвани "плуг-ин" хибридни погон (код којих се батерије осим радом бензинског/дизел мотора могу пунити и на струјној утичници/електропуњачу) као и електрична возила са продуженом аутономијом кретања (возила која поред електромотора имају и мали бензински мотор који служи искључиво као генератор електричне енергије) субвенција је 3.500 евра.

Први је на нашем тржишту "Фијат" најавио "дукато" као доставно возило на чисто електрични погон.

"Биће доступна новинарима за тестирање половном године, а у самој продаји биће доступна крајем 2020. године", рекао је Игор Шефо из ФЦА.

Куповина возила са "обичним" хибридним погоном (батерије се не могу пунити на струјном прикључку/електропуњачу), која имају бар један електрични мотор у хибридном систему, субвенционише се са 2.500 евра. У ресорном министарству кажу да ће субвенције из године у годину бити веће.

"Верујем да је ово довољно чекања, мислим да је чињеница да у Европи већ у употреби постоји више од милион електричних возила, Србија никако не може бити на репу тих догађаја", наводи министар заштите животсне средине Горан Триван.

Право на субвенционисану куповину возила, према Уредби, имају правна лица, предузетници и физичка лица осим оних који су остварили право на субвенционисану набавку путничких возила за потребе обнове возног парка, такси превоза, као јавног превоза.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво