Намирница има довољно, отклањају се проблеми у снабдевању средствима за дезинфекцију

Прехрамбених намирница и робе широке потрошње на домаћем тржишту има довољно и нема потребе за стварањем личних залиха, понављају надлежни. Председник Привредне коморе Марко Чадеж каже да ће током дана бити одржан састанак са проивођачима заштитне опреме и средстава за дезинфекцију, како би се отклонили евентуални проблеми у производњи и снабдевању.

После јучерашњег састанка у Привредној комори Србије, надлежни су добили задатак да протекле вечери и јутра обиђу трговине и установе како су снабдевене. Потражња за основним животним намирницама и средствима за хигијену нагло је порасла због страха од ширења заразе коронавирусом.

"Сви највећи трговински ланци, који покривају скоро 80 тржишта у малопродаји прехрабене робе и основних животних намирница, имају довољно робе, добро су снабдевени и могу да одговоре на било какве захтеве тришта и нема никакве потребе правити личне залихе и трошити додатни новац ", истиче председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

Трговинске компаније су, објашњава Чадеж, промениле стратегију снабдевања на основу онога што се дешавало у окружењу и остатку Европе, тако да имају довољно робе.

"Ако нечег и нема у рафовима, то не значи да је несташица, него да роба мора да се допреми из складишта", истиче Чадеж и додаје да су већ током ноћи попуњени испражњене полице у супермаркетима.

Председник ПКС подсећа да је 80 одсто прехрамбених производа у продавницама домаћег порекла, осим свежег воћа и поврћа које се у ово доба године углавном увози из Турске, Македоније и Грчке.

"Увоз јесте мало успорен због додатне контроле возача камиона на граничним прелазима, али и даље немамо никакав проблем", наглашава Чадеж.

Током дана премијерка Ана Брнабић одржаће састанак са представницима домаћих компанија које прозводе заштитна средства, заштитне маске и средства за дезинфекцију, како би се отклониле евентуалне препреке у производњи и снабдевању сировинама.

"Имамо домаћу компанију која производи опрему за производњу натријум хипохлорита (NaClO) који је препоручен од Европског центра за сузбијање болести, пре свега у борби против коронавируса. Ми смо једина земља у југоисточној Европи која има фабрику ових уређаја и премијерка жели да зна може ли држава некако да помогне да се производња појача", каже Чадеж.

Постојали су проблеми приликом увоза сировина за производњу средстава за дезинфекцију, али је у међувремену и тај проблем отклоњен.

Напомиње, међутим, да се очекује и одговорност потрошача и да купују само онолико колико им је заиста потребно.

Због измењених услова пословања услед коронавируса, ПКС ће на свом сајту од данас имати специјализовни "Инфосервис" који ће објављивати све важне информације за предузећа и о снабдевености тржишта.

уторак, 16. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво