Благ опоравак берзи после "црног понедељка“

Тржиште акцијама полако се опоравља након најгорег берзанског дана од 2008. године. Акције су, између осталог, скочиле након што је Бела кућа најавила да ће предложити смањење пореза на плате како би олакшала фирмама чије је пословање погођено због појаве коронавируса.

Три главна индекса на берзама у САД - Дау Џонс, С&П 500 и Насдак Компосит бележе скок након што су у понедељак имали најгори дан од светске економске кризе 2008. године.

"Данашњи преокрет можда је преурањен, јер се већи део може приписати оптимизму да ће Трампова администрација ускоро изаћи са најављеним мерама", рекао је виши тржишни аналитичар Едвард Моја.

Бела кућа је најавила стимулативни пакет који укључује смањење пореза на плате и плаћено боловање, али Конгрес тек треба о томе да расправља.

Пад цена нафте

"Шеврон", америчка нафтна компанија број два, саопштила је да размишља о смањењу трошкова. Нафтни гигант саопштио је да "већ пооштрава фокус" на смањењу трошкова циљајући уштеде од две милијарде долара. "Шеврон" међутим није саопштио да ли ће те уштеде подразумевати и отпуштања запослених.

Јучерашњи колапс на тржишту нафте, најгори од 1991. године, несумњиво ће утицати на то да компаније одустану од неких пројеката везаних за нафтне шкриљце, који су одједном постали неисплативи.

Из "Шеврона", који је добро позициониран са окружење са ниским ценама, кажу да је тешко предвидети како ће се ствари одвијати у наредним недељама и месецима.

Док не буде знакова да је вирус у повлачењу мало је вероватно да ће подстицајна политика утицати на глобалну економску активност и самим тим потражњу за нафтом, сматрају стручњаци.

Прошлонедељни пропали разговори у ОПЕК-у само ће повећати понуду нафте на светском тржишту, што ће додатно погоршати ствари на берзама.

За милијардере нема зиме 

Понедељак је био лоше за све на тржишту, али губици су били посебно занимљиви за два најбогатија човека на свету.

Оснивач и директор компаније "Амазон" Џеф Безос изгубио је седам милијарди долара за ноћ, док је оснивач "Мајкрософта" "краћи" за 5,1 милијарде долара, објавио је Блумбергов индекс милијардера.

Форбсов индекс, међутим, предвиђа да ће с опоравком акција богаташи неке од тих губитака надокнадити.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво