"Зиђин" оживљава рудник бакра Ново Церово

Компанија "Зиђин Бор копер" почела је раскривање рудника бакра Ново Церово, трећег у саставу овог рударског комплекса, чији се капацитет процењује на два и по милиона тона руде годишње, а век експлоатације на седам година.

Помоћник генералног директора "Зиђин Бор копер" Ху Схаохуа најављује да се прве количине бакра из овог рудника очекују почетком јуна и подсећа да компанија од октобра 2019. године континуирано обнавља и унапређује рударску производњу.

У складу са законодавством Србије, после добијања свих потребних дозвола и лиценци за рад, израђени су приступни путеви до рудника, набављена је бројна механизација и запослено око 200 нових младих људи.

Руководилац Церова Драган Илић објашњава да је компанија уложила много пара у овај рудник и прецизира да је за потребе Новог Церова купљено 15 камиона, три багера, две бушалице, булдожер, ваљак, утоваривач и цистерна за гориво, саопштила је компанија.

Ново Церово састоји се од површинског копа и дела који ће бавити само дробљењем, млевењем и отпремањем руде преко хидротранспорта до кривељске флотације. Због тога је у току и ревитализација дробилица, млинских секција и хидротранспорта, као и контрола агрегата.

Уместо старе примарне дробилице, купљена је нова чељусна дробилица, а наручена је и терцијарна дробилица, ради боље прераде и ситније руде у млинским секцијама, истиче Ху Схаохуа.

Прву количину оксидне руде "Зиђин Бор копер" планира да пропусти кроз постројење средином маја и тада спроведе експеримент флотирања, који би требало да покаже колико ће бити искоришћење метала при преради такве руде. 

Како каже директор "Зиђин Бор копера", оживљавање производње у Церову велика је прекретница у повећању производње бакра и значајан напредак компаније у првом кварталу 2020. године.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво