Београд једна од најатрактивнијих локација за инвестирање у изградњу

Вредност изведених грађевинских радова у Србији у прошлој години већа је 35 одсто него у 2018. На тржишту непокретности и поред већих цена расте продаја. Највише се тражи новоградња, а Београд је постао једна од најатрактивнијих локација у Европи за улагање у тај сектор.

Тренутно је у Србији 55.000 активних градилишта, четири пута више него 2015. године, а на бизнис листи Светске банке Србија је за пет година са 186. места доспела међу првих десет земаља по брзини издавања грађевинских дозвола.

"Имајући у виду да је усвојен и да ће се реализовати инвестициони план Србија 2025. Где је предвиђено да од 14 милијарди евра колико је планирано за све пројекте, девет милијарди евра буде утрошено на реализацију пројекта у транспортној инфраструктури, то директно утиче и на повећање броја објеката који се граде", изјавила је Александра Дамњановић, државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Најскупљи квадрат продат је на Београду на води за више од 8.000 евра, док је просечна цена на тој локацији око 3.000 евра по квадрату. Приближно, толико је и на другим ексклузивним локацијама у Београду.

"Квалитет изградње свакако расте и купци су захтевнији, а бољи информисани. Конкуренција је велика и самим тим они имају могућност да бирају, а управо овај сам развој тржишта погодује томе да стандарди у нашој градњи и у градитељству уопште у Србији расту, јер тржиште их гони на то", рекла је Душица Гаковић, менаџер за развој пројеката компаније "Дека Инжењеринг".

Зарада на изградњу и до 300 одсто 

Ервин Пашановић из консултантске куће за некретнине "Адвентис" објашњава да се као концепт враћа блоковски систем из неког златног периода социјализма.

"И инвеститори који су препознали тај концепт заиста могу да диктирају цене, могу да их дижу и могу врло брзо на распродају оно што нуде", казао је Пашановић.

Процењује се да Београду недостаје око пола милиона квадрата стамбеног простора и око 300.000 квадрата пословног простора.

"Страним инвеститорима је врло интересантно српско тржиште некретнина из простог разлога што нигде у Европи не могу да нађу овакав повраћај инвестиције, значи негде између 150 па чак до 300 посто је повраћај у овом тренутку и притом је ликвидност огромна, кад кажем ликвидност, мислим на рок продаје", додао је Пашановић.

Око 70 посто станова купује се за кеш, док су само 30 одсто кредитни купци. Просечна цена квадрата у Београду је 1.274 евра, у Новом Саду 1.100 евра, док се у другим деловима Србије некретнине продају и по знатно нижим ценама.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво