ЕПС није на продају

Србија је поново покренула пројекат градње термоелектране "Колубара Б" започет још осамдесетих година прошлог века. Споразум о градњи блока снаге 350 мегавата ЕПС је потписао са кинеском компанијом "Пауерчајна". А министар енергетике поручује: ЕПС није на продају.

Градилиште нове термоелектране "Колубара Б" у Каленићу код Уба биће активирано идуће године. Кинески партнер до краја априла направиће план релизације посла вредног 385 милиона евра на, обећавају, потпуно еколошким основама.

"Пројекат ће бити изграђен у складу са стандарадима Европске уније, са ЕПС-ом развијамо најнапреднију технологију и трудићемо се да локална заједница има максималну корист од овог посла", рекао је директор "Пауер Чајна" Јанг Бо.

ЕПС је ушао и у обновљиве изворе енергије, а од угља који даје две трећине струје, не може се брзо одустати па се стари блокови обнављају.

Пола века рада ТЕНТ-а А

Стуб сигуности производње струје, термоелектрана "Никола Тесла А", обележила је пола века рада.

В. д. генералног директора ЕПС-а Милорад Грчић навео је да је прошла година била врло тешка за производњу угља, па због тога захваљује рударима.

"И немојте да ми неко замери ја увек морам да подсетим да ми можемо да имамо електрану и за 22. век, али ако немамо шта да спалимо – нема струје", рекао је Грчић.

У власништву државе 

Поручено је и да ЕПС остаје 100 посто у власништу државе.

"Синдикат ЕПС-а је на становишту да Електропривреду ни случајно не треба продати, ни случајно приватизовати. Акционарско друштво да, Синдикат је дао сагласност за то али затвореног типа", истиче Милан Ђорђевић, председник синдиката ЕПС-а.

О продаји ЕПС-а нико не размишља, каже министар рударства и енергетике Александар Антић.

"Апсолутно одговорно кажем да Република Србија, председник Србије, Влада Републике Србије немају ни у каквим размишљањима било какве планове за приватизацију", рекао је Антић.

Нова термоелектрана "Колубара Б" биће замена за најстарији термоблок "Колубара" код Лазаревца.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво