ММФ завршио посету Србији: Економски програм и даље доноси добре резултате

Делегација ММФ-а боравила је у Београду ради оцене резултата постигнутих у 2019. години и напретка у испуњавању обавеза у складу са Инструментом за координацију политика, као и разговора о приоритетима политике за 2020. годину.

Економски програм Србије и даље доноси добре макроекономске резултате, саопштио је тим ММФ-а који завршава посету Србији.

Како је наведено, тим ММФ-а се заложио за унапређење фискалних правила и управљања државним предузећима, као и приватизацију Комерцијалне банке и ХИП Петрохемије.

Поздравио је напоре власти Србије у правцу окончања приватизације Комерцијалне банке и нагласио важност приватизације ХИП Петрохемије.

Тим, који предводи Јан Кес Мартејн, посетио је Београд у периоду од 24. до 28. фебруара ради оцене резултата постигнутих у 2019. години и напретка у испуњавању обавеза у складу са Инструментом за координацију политика (PCI), као и разговора о приоритетима у погледу политике за 2020. годину.

Тим ММФ-а оценио је напредак остварен у реализацији инструмента PCI.

Посета у циљу четврте ревизије инструмента PCI планирана је за другу половину маја.

"Макроекономски резултати Србије били веома добри и током 2019. године, уз процењени раст на нивоу од 4,2 процента, подржан високим директним страним инвестицијама и интензивираним активностима у грађевинарству. Незапосленост је опала на рекордно низак ниво, уз стабилан раст зарада. Инфлација, која је износила два процента у јануару и даље се креће у доњој половини циљаног коридора", навео је Мартејн у саопштењу.

Отпорност финансијског система наставља да се побољшава и удео ненаплативих кредита је опао на 4,1 одсто у децембру 2019. године, рекао је Мартејн.

Фискални резултати су и даље добри, а општи ниво државе је забележио фискални дефицит од 0,2 процента БДП-а у 2019. години, што је у складу са циљевима по инструменту PCI, док је јавни дуг опао на око 52 процента БДП-а.

Макроекономска перспектива за 2020. је позитивна, са пројекцијом раста од четири процента и очекивањима да ће се инфлација задржати у доњој половини циљаног коридора.

Важан програм структурних реформи 

Међутим, ризици су повишени, нарочито спољни, док преостаје и веома важан програм структурних реформи.

У том контексту, тим ММФ-а је истакао потребу да се у потпуности спроведу реформе предвиђене у оквиру инструмента PCI како би се обезбедила одрживост макроекономских постигнућа и подстакао потенцијал раста Србије.

Тим ММФ-а је оценио и припреме које би требало да обезбеде примену новог система зарада у јавном сектору и прелазак на нови, систематичнији оквир запошљавања у јавном сектору у 2021. години.

Тим је подржао недавне напоре у правцу адекватног праћења фискалних ризика и разговарао о опцијама за унапређење фискалних правила.

Такође је истакао важност унапређења управљања државним предузећима ради повећања ефикасности и квалитета јавних услуга.

"Ставови изнесени у овом саопштењу представљају ставове тима ММФ-а и не морају да представљају ставове Извршног одбора ММФ-а. Након ове посете неће уследити дискусија на Одбору", наведено је у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво