ММФ у Србији: И 2020. година ће бити добра када је реч о расту

Председник Србије Александар Вучић састао се са представницима Мисије ММФ-а, коју је предводио шеф Мисије Јан Кејс Мартејн, са којима је разговарао о макроекономским кретањима и реформама. Мартејн је у разговору са премијерком Брнабић истакао да је позитивно изненађен привредним растом који је Србија забележила у 2019. години, с обзиром на то да је премашио пројекцију ММФ-а која је износила 3,5 одсто.

Александар Вучић је истакао да је Србија посвећена одржавању финансијске стабилности и даљем спровођењу реформи у циљу постизања бржег привредног раста, стварања нових радних места и побољшања животног стандарда свих грађана.

Шеф Мисије Мартејн је оценио да су економски резултати Србије веома добри, при чему је посебно поздравио успешан завршетак процеса приватизације Комерцијалне банке.

Саговорници су констатовали да је постигнут напредак у оквиру програма сарадње уз подршку Инструмента за координацију политике (Policy Coordination Instrument - PCI).

На састанку је, такође, закључено да привредна активност другу годину заредом бележи високу стопу раста, о чему сведочи и податак да је у 2019. години остварено повећање од 4,2 одсто, што је више у односу на првобитну пројекцију од 3,5 одсто.

Повећана инвестициона активност, увећан извоз робе и повећање личне потрошње становништва услед већег расположивог дохотка значајно су утицали на овај раст БДП.

Једна од тема сусрета било је и редефинисање постојећих фискалних правила у циљу обeзбеђивања очувања фискалне одрживости. На састанку је било речи и о даљем сповођењу реформе пореске администрације, затим реформе у јавном сектору, као и управљању јавним инвестицијама и државним предузећима.

Брнабић: Висок привредни раст упркос изазовима 

Премијерка Ана Брнабић разговарала је са Jан Кес Мартејном о досадашњој реализацији реформских циљева из актуелног програма Инструмент за координацију политика, који ће се спроводити до јануара 2021. године. 

Премијерка је истакла да је 2019. година завршена са одличним економским резултатима и додала да је веома задовољна привредним растом од 4,2 одсто, који је много већи од пројектованог.

Висок привредни раст је настављен и ове године, а прве процене показују да је у јануару износио 6,5 одсто. Брнабић је рекла и да је Србија успела да забележи висок привредни раст упркос бројним изазовима, као што су успоравање економија њених највећих спољнотрговинских партнера - Италије и Немачке, и упркос таксама које је увела Приштина. 

Председница владе је нагласила и да је извоз у ИКТ сектору у претходној години био приближно два пута већи него у 2016. године и да је износио 1,42 милијарде евра. Додала је да је Влада Србије доказала да су промене могуће, као и да верује да су се створили услови да ИКТ сектор још више расте у наредном периоду.

Она је истакла и да ће у будућности приоритети бити наставак реформи у сектору јавних предузећа, као и улагања у заштиту животне средине.

Јан Кес Мартејн је истакао да је позитивно изненађен привредним растом који је Србија забележила у 2019. години, с обзиром на то да је премашио пројекцију ММФ-а која је износила 3,5 одсто. Он је рекао да очекује да ће и 2020. година бити добра за Србију када је реч о привредном расту.

Стабилне финансије 

Шеф Мисије је нагласио да је добро што Србија има стабилне финансије, јак банкарски систем и високе резерве, који обезбеђују јаку заштиту и способност да се амортизују спољни финансијски шокови.

Он је рекао и да је упознат са инвестиционим планом "Србија 2025", као и да верује да ће бити фискалног простора у 2020. години како би се спроводили планирани капитални пројекти. 

Јан Кес Мартејном је похвалио и реформу Пореске управе истакавши да се данас види како се све спроведене реформе исплаћују. 

Шеф Мисије ММФ-а је рекао и да је отворен за дијалог о томе да "швајцарска формула" буде флексибилнија, како би пензије могле још више да расту, на чему му се премијерка Брнабић посебно захвалила.

Она је у том конкресту истакла да је приоритет владе да се сачува фискална дисциплина, али и да је са друге стране важно да расту примања за најстарије суграђане.

Аранжман Инструмент за координацију политика се спроводи од јула 2018. године, не подразумева финансијску подршку, већ је искључиво саветодавног карактера.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво