Прорадио QR код у Србији – грађанима за куповину довољан само телефон

Народна банка Србије омогућила је од данас грађанима инстант плаћања робе и услуга на продајним местима трговца обележеним ознаком "ИПС" (Инстант плаћања Србија) скенирањем QR кода, одабиром опције "ИПС покажи" или "ИПС скенирај". Корисници ће бити у могућности да у неколико секунди, веома једноставно плате робу и услуге, а трговцу се новац од продаје преноси на рачун за неколико секунди и одмах му је на располагању.

Први трговац који је омогућио инстант плаћање НБС ИПС QR кодом на својим продајним местима је велики трговински ланац Меркатор С, са више од 320 продајних објеката – Рода, Идеа и Меркатор, и то у сарадњи са домаћом банком Поштанском штедионицом Београд, саопштено је из НБС.

Ова плаћања иницирају се преко унапређене апликације за мобилно банкарство једноставним приказивањем или скенирањем НБС ИПС QR кода, одабиром опције "ИПС покажи" или "ИПС скенирај".

Инстант плаћање методом "ИПС покажи", где корисник показује НБС ИПС QR код на екрану свог мобилног уређаја могуће је на више од 1.300 наплатних места у наведеним продајним објектима.

Трговци и банке су као највећу предност овог начина плаћања препознали ниске трошкове процесирања трансакција и тренутни пренос и расположивост новчаних средстава на рачуну трговца. То је предност коју инстант плаћање има у односу на платне картице.

Пошто ефикасност извршавања инстант плаћања не зависи само од квалитета функционисања Инстант платног система НБС, Централна банка је у претходном периоду у специјализованој лабораторији радила заједно са банкама на провери апликација банака за прихватање и за извршавање инстант плаћања на продајним местима помоћу којих се клијенти банака повезују на систем НБС.

Банке су имале обавезу да унапреде своја решења, с циљем да грађани и привреда добију сервис који је ефикасан и једноставан за коришћење.

Као резултат, корисници банке Поштанска Штедионица су први који ће имати ажуриране апликације мобилног банкарства за инстант плаћања на продајним местима. Поред ове банке, остале банке које су добиле одобрење НБС и које ће у наредним данима међу првима ажурирати апликације мобилног банкарства за своје кориснике су Комерцијална банка, АИК банка, Ерсте банка, Креди Агрикол, Еуробанка, НЛБ и Директна банка.

Ажуриране апликације имаће нове функционалности за инстант плаћања на продајним местима и њихове нове верзије биће постављене на "Google Play Store" и "App Store".

Корисник ће у апликацији имати могућност избора два метода инстант плаћања на продајном месту, "ИПС покажи" - када се у мобилној апликацији платиоца генерише једнократни НБС ИПС QR код који трговац скенира, нпр. читачем повезаним са касом или "ИПС скенирај" - када се кориснику отвара камера којом скенира НБС ИПС QR код трговца приказан на одговарајућем уређају.

На овај начин, корисници ће бити у могућности да у неколико секунди, веома једноставно плате робу и услуге, а трговцу се новац од продаје преноси на рачун за неколико секунди и одмах му је на располагању, у било које време, сваког дана у години (24/7).

Продајна и наплатна места означена "ИПС" логотипом

Продајна и наплатна места трговаца (нпр. каса) биће јасно означена "ИПС" логотипом у бојама наше националне заставе, односно ознакама "ИПС покажи" или "ИПС скенирај" како би платиоци већ самим приласком наплатном месту знали коју од ових функција треба да изаберу на апликацији за мобилно банкарство.

Нови платни инструмент корисницима омогућава већи комфор, брже извршавање плаћања, уштеду времена и све то употребом само мобилног телефона који је увек уз корисника, без новчаника, платних картица и готовине.

Народна банка Србије истиче да је својом изразито повољном тарифном политиком створила услове да трошкови прихватања инстант плаћања буду за трговце знатно нижи од трошкова прихватања платних картица.

Тиме се мотивишу и мали трговци који данас не прихватају платне картице, да на својим продајним местима омогуће употребу овог иновативног начина плаћања. Из тог разлога, банке ће у наредном периоду наставити ширење лепезе своје понуде увођењем и решења за прихватање инстант плаћања преко мобилних апликација намењених малим трговцима, које ће их једноставно инсталирати на својим уређајима (мобилном телефону или таблету) и тако омогућити потрошачима плаћање помоћу НБС ИПС QR кода на продајном месту.

Другим речима, трговцу ће бити довољан само мобилни телефон да би од купца примао инстант плаћања.

Такође, употребом функције "ИПС скенирај" потрошачи ће моћи да плате рачуне на којима је одштампан НБС ИПС QR код, једноставно у два-три клика на мобилном телефону, без прекуцавања података у налог за плаћање.

Тренутно, НБС ИПС QR кодове на својим рачунима штампају Електропривреда Србије, Телеком Србија, Теленор, ЈКП Информатика Нови Сад, ЈКП Градска топлана Ниш, а очекујемо да у наредном периоду ове кодове на рачунима штампају и друга предузећа која издају велики број месечних рачуна, поручују из НБС.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво