Отворен хотел "Мона плаза", инвестиција вредна 30 милиона евра

Нови хотел компаније "Мона хотел менаџмент - Мона плаза", у чију је изградњу уложено 30 милиона евра, свечано је отворен у Београду у присуству председника Србије Александра Вучића. Хотел "Мона" успешна је пословна породична прича, истакао је Вучић.

Хотел има око 20.000 квадрата, категорисан је са четири звездице, а изграђен је Дорћолу на месту на којем се некада налазила прва српска фабрика чоколаде чији је творац трговац и индустријалац Коста Шонда.

Нови хотел "Мона" на Дорћолу биће развојни пројекат за тај део града, који ће да "процвета", приметио Вучић.

"Пре две године био сам овде, на почетку радова, овде је била рупа, велика киша, а ја сам се питао како ово и није неко место, како ће да успе, нема довољно простора... Данас ова лепотица од зграде, биће развојни пројекат за овај део града. Цео Дорћол ће да процвета и због хотела", рекао је Вучић.

Он је истакао да у хотелима "Моне" ради 800 људи, у Београду, Сопоту, на Златибору, те да је Мона једно од значајнијих српских предузећа, са више од 50 продавница у Србији, Северној Македонији, БиХ, Црној Гори...

"То је за нашу земљу од огромног интереса и значаја. Желимо да запошљавате још већи број људи у Србији и региону", поручио је Вучић власницима, породици Момировић.

Они, каже, добро знају да границе не смеју да постоје за бизнис.

Такође, истакао је да власници за инвестицију од 30 милиона евра, нису тражили ни динар од државе, иако су могли да добију субвенције, већ да су све платили својим новцем.

"Од породичног удруживања заснованог на поштовању, љубави и заједничким интересом за просперитетом и очувањем породице, нема снажнијег и јачег мотива", поручио је Вучић.

У том смислу, рекао је да у Санкт Галену постоји универзитет који има властити центар за породични бизнис.

"Данас се учи да је тржиште једино мерило вредности, за производ, услугу, за сваку компанију. Погледајте Монине торбе, то су торбе на највишем светском нивоу", рекао је Вучић.

Он се осврнуо и на то што се власник хотела, Томислав Момировић, захвалио својим родитељима, Ђорђу и Нади, који су створили "Мону", примедбом да би сам био веома срећан да једног дана чује од своје деце нешто слично.

"Нема ништа лепше лепше од тога. Ви сте изградили империју, они је направили још већом, значајнијом. Можете да се поносите", рекао је Вучић.

Од  2012. изграђено 66 нових хотела 

Вучић је рекао да је од 2012. изграђено 66 нових хотела, као и да је "Мона" хотел који је отворен ове године, поред још једног на Златибору.

То је исто показатељ колико идемо напред и брзо се развијамо, истакао је Вучић.

Вучић је истакао да је и тај хотел плод великог рада и да зато не разуме оне који говоре како треба скраћивати радно време уместо да пусте људе који хоће да раде. Истакао је да ће држава зато увек подржати компаније као што је "Мона", која је уложила у хотел на Дорћолу 30 милиона евра.

"Могли су доста да узму од државе за ту инвестицију, али нису узели ни динар", додао је Вучић.

Каже да је "Мона" обезбедила 15 милиона еврасвојих средстава и још 15 милиона из кредита, што су огромна средства.

Вучић је обишао хотел и разговарао са запосленима, а посебно се задржао у ресторану, где се фотографисао са куварима и сазнао да, како су му рекли, да они добро спремају и савремена и традиционална јела, као и да ће имати посебан рецепт за ћевапе.

Отварању хотела присуствовали су и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, министарка задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић, представници компаније "Мона" и њених пословних партнера, као и личности из јавног живота.

У јануару оборени рекорди у туризму  

Председник је рекао да је од министра Расима Љајића добио инфромацију да су у јануару оборени рекорди у туризму и да смо по броју ноћења туриста у Београду, у односу на исти период прошле године, имали раст од 24 одсто.

"Куд нам дође сад овај коронавирус, не могу да вам општем колико се нервирам око тога", додао је Вучић.

Каже да је остварен раст од 140 одсто када је реч о кинеским туристима и да је баш сад дошла та општа паника у Европи због коронавируса.

Председник је додао да Србији не би сметало да наставе да долазе кинески туристи и да би било организовано да сви буду прегледани.

"Београд један од најотворенијих градова и имаћемо све више успеха у туризму и хотелијерству", поручио је Вучић. Истиче, такође, да Србија има безвизни режим са земљама и на истоку и на западу, са најмоћнијим азијским земљама.

Имамо највећи пораст броја туриста, Румунија, Турска и Кина, рекао је он.

"Гледаћу да доведем Ердогана да проба ћевапе који се праве од јунетине и овчетине. Он је нормалан човек, воли да оде међу народ и да проба то што људи припремају. То ће бити сигнал и осталима да долазе у ваш хотел", казао је Вучић.

Додао је да имамо и раст туриста из Русије и Немачке и да би са њима требало направити више аранжмана.

Поручио је хотелу "Мона" да истраје у наредна два или три месеца због панике и ширења негативних вести око коронавируса, као и да ће држава помоћи ако буде требало.

"Потребан нам је јак приватни сектор, а ми ћемо да чувамо стабилност јавних финансија, као и јак динар", рекао је он.

На питање на који је пројекат у земљи поносан, а који сматра највећим подвигом, рекао је да ће о томе чиме је задовољан, чиме није, говорити на крају мандата, за две године.

Указао је да је, примера ради, поносан и на нови "Монин" хотел, иако није његових руку дело, јер, како је рекао, ако ништа друго, власници хотела ће моћи да кажу да су имали стабилан девизни курс, ниску инфлацију, да су створени услови да они могу нормално да послују.

"Поносан сам на све изграђене путеве, фискалну консолидацију, нижи јавни дуг, нижу незапосленост, на све фабрике. И ово је једна мала фабрика у којој ради 150 људи, од тога издржава породице. Мона плаћа порез. За комунално уређење овог дела платили су нам 1,5 милиона евра, од којих ми плаћамо плате, пензије. Зато нам треба што више оваквих породица и компанија", рекао је Вучић. 

Камен темељац за изградњу хотела крајем новембра 2017. године положили су председник Вучић, тадашњи градоначелник Београда Синиша Мали и власници компаније "Мона".

Хотел "Мона Плаза" највећа инвестиција од оснивања "Моне"

Изградња хотела "Мона Плаза" највећа је инвестиција од оснивања компаније "Мона", изјавио је председник Управног одбора компаније "Мона хотел менаџмент" Томислав Момировић, оценивши да резултати фискалне консолидације подстичу све у хотелском бизнису да наставе са инвестицијама.

Момировић је на свечаном отварању хотела рекао да се почетак радова на том објекту поклопио са првим резултатима фискалне консолидације и мерама које су, како је оценио, донеле велики раст целој привреди Србије.

"За нас који смо у претходним деценијама навикли да послујемо у нестабилним околностима то је било јако значајно. Одмах смо се привикли на време стабилног курса, инфлације и стабилног раста", рекао је Момировић.

Он је казао да је Србија данас у доброј позицији, о чему, како је рекао, сведочи и то што једна америчка банка инвестира скоро 400 милиона евра у нашу земљу.

"То су фантастични резултати који свима у хотелском бизнису дају велики елан, а нас у Мони уверавају да смо добро поступили што смо уложили 30 милиона евра у овај хотел", рекао је Момировић.

Додао је да се компанија "Мона" за ту инвестицију спремала 20 година и да није случајно што су пре неколико година кренули са пројектом на којем је било ангажовано више од 2.500 радника.

Момировић је изразио уверење да ће успех хотела "Мона Плаза" на Дорћолу бити потпун тек када део престонице у којем је изграђен добије "прави сјај" и заузме своје место у Београду, а Београд у Европи.

Указао је на повезаност Србије са земљама у региону и оценио да свака нестабилност угрожава економију, а председнику Вучићу захвалио је на "стабилној политици коју води".

Према његовим рецима, Србија је "ухватила развојни замајац", због чега сматра да је веома важно да се одржи оно што је постигнуто фискалном консолидацијом.

Захвалио је председнику Вучићу што је присуствовао отварању хотела, као и свима који су учествовали у његовој изградњи, а посебно својим родитељима, Нади и Ђорђу, који су пре 30 година основали компанију "Мона".

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво