Директор ЕБРД за РТС: Србија треба да настави са реформама, уложићемо још 600 милиона евра

Са тринаест милијарди евра, Европска банка за обнову и развој највећи је појединачни инвеститор у земљама западног Балкана. Та банка ће наставити да улаже најмање милијарду евра годишње у регион, али за то су потребни мир и реформе, каже за РТС директор ЕБРД Сума Чакрабарти.

Сума Чакрабарти, председник ЕБРД хвали економске резултате Србије, а највеће прилике за улагање види у иновативним технологијама.

Наставите добар посао. Србија је постигла макроекономску стабилност, средила буџет, сада је потребан већи економски раст. Све то су разлози зашто је ЕБРД прошле године у Србији уложио 500 милиона евра, највише у региону.

Уколико буду настављене реформе, ове године биће их још више - 600 милиона евра, што захтева наставак реформи.

Србија је тренутно топ инвестициона дестинација и тако треба да остане.

Шта видите као највећи изазов за Србију?

Време да се још већа улагања у Србији јер је економија земље отворена. Урађен је велики део посла око доношења потребних модерних закона.

Такође, прилика је за улагање гринфилд инвестиција иновативне технологије, односно зелену економију.

Ту спадају и такозвани зелени, паметни градови. Неопходне су инвестиције у Београд, Нови Сад и Панчево. То ће допринети великим променама у животним условима али и животном стилу грађана како би све то учинило земљу бољим местом за живот.

Да ли је стабилност односно нестабилност пресудна ствар за регион?

Последњих 25 година учињене су видљиве промене и у политичком и економском смислу. Дошле су млађе генерације. Када то кажем мислим и на политичаре. Оне су отвореније и посвећеније миру и развоју. И то је добра промена.

Али треба видети како би те промене утицале на брже приближавање Европској унији. Видимо процес око Северне Македоније и Албаније. Треба елиминисати тензије и убрзати дијалог између Београда и Приштине. Све то заједно допринеће позитивном развоју догађаја и дати шансу региону на дуге стазе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво