На свака два километра шест пумпи у Београду

Чак 200 бензинских пумпи ради у Београду. И урбанисти и Удружење нафтних компанија Србије слажу се да је то превише. Поред "протеривања" бензинских станица из центра Бeoграда, градске власти најављују и пооштравање услова за добијање локацијских дозвола.

У Србији има више од 1.500 бензинских станица, од тога у Београду, где се прода трећина укупне количине нафтних деривата, две стотине. У Удружењу нафтних компанија Србије кажу да је тако већ неколико година. Једне се отварају, друге затварају. У граду се дешава да на два километра буде и шест пумпи.

Генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић сматра да Србија и Београд имају превише станица у односу на промет који остварују.

"Већ неколико година влада тренд да велики ланци бензинских пумпи укрупњавају и преузимају мање станице пре него што граде нове", навди Мићовић.

Да би се добили локацијски услови и грађевинска дозвола за бензинску станицу, мора да се испуни чак 15 критеријума.

Пре свега реч је о локацији. Плановима детаљне и генералне регулације, које је Скупштина града усвојила пре скоро деценију, потенцијална локација треба да буде предвиђена за станицу за снабдевање горивом.

"Свесни смо превеликог броја пумпи у Београду, па је на неколико локација у центру града укинута могућност отварања пумпи, као на пример, на Топличином венцу", истиче главни градски урбаниста Марко Стојичић.

Број велепродаваца горива све мањи

Пре петнеастак година прижељкивали смо да у Србију дођу светски познати дистрибутери, не само због квалитетнијег горива, него и због конкуренције која утиче на цену.

"Јако је битно за тржиште, конкуренцију, цену колико имамо извора велепродаје, одакле продавци купују гориво", наглашава Мићовић.

Према његовим речима, број велепродаваца се озбиљно смањује, дизел нуди десетак велепродаваца, течни нафтни гас нешто више, а бензин свега три.

Градски урбаниста најављује да ће критеријуми за отварање пумпи бити пооштрени.

"Власти у Београду планирају да направе стратегију за чист ваздух и здравији начин живота и да се ова област додатно уреди. Желимо да пооштримо услове за добијање локацијске дозволе за изградњу бензинске пумпе", каже Марко Стојичић.

Сваке године је на београдским улицама око 11.500 возила више, за сада, укупно 650.000.

Према плану детаљне регулације, имамо довољно бензинских станица. Из града најављују да ће се тај број смањивати, нарочито, у централним деловима града.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво