Последњи дан за плаћање паушалног пореза, први пут решења само електронски

Предузетницима-паушалцима данас истиче рок за плаћање пореза и доприноса за обавезно социјално осигурање за јануар. Први пут решења о утврђеним пореским обавезама достављена су им у пореско сандуче на порталу Пореске управе. Због тога имају обавезу да поседују сопствени електронски сертификат како би могли да приступе свом пореском сандучету. Начелник Сектора за контролу Пореске управе Драган Агатуновић каже за РТС да је до сада 60 одсто паушалаца преузело решења.

Иако сада могу само да кликну на свој фолдер на порталу е-Порези и преузму решење о паушалном порезу, који такође из фотеље могу и да плате, многи паушалци ових дана свраћали су у филијале Пореске управе да се информишу како то функционише.

Драган Агатуновић каже за РТС да је у овом тренутку око 60 посто паушалаца је преузело решења са портала Пореске управе.

"За преузимање тих решења је неопходан квалификовани сертификат који се може набавити у једном од пет сертификационих тела. Подсећамо све паушалце да данас истиче рок за плаћање јануарске рате за порезе и доприносе те је потребно да сви преузму своја решења са портала", навео је Агатуновић.

Апеловао је на све паушалце да је неопходно набавити сертификат или овластити било које друго лице да преузме сертификат, јер, како је напоменуо, Пореска управа више не доноси решења у папирној форми. 

Све информације на сајту Пореске управе 

Додаје да Пореска управа не располаже подацима о томе колико је паушалаца преузело сертификат.

"Ми само можемо да омогућимо лако преузимање у електронском облику, једноставно и транспарентно. У овом тренутку на сајту Пореске управе постоје подаци о преузимању тих решења, видео-упутство, и све неопходне информације о свим изменама и новинама које су се десиле од 1. јануара ове године", истакао је Агатуновић.

Уколико неко није имао додира са таквим начином камуникације, Агатуновић саветује да је најреалније да омогуће другим лицима да преузму решења уместо њих, да ангажује можда и књиговођу да их посаветује.

"У оквиру Пореске управе постоји јединствено место 'Ваш порезник' где могу добити све информације о новима, а на сајту Пореске управе постоји и број контакт центра где се може добити одговор путем телефона или мејлом", казао је Агатуновић.

Наводи да Пореска управа интензивно ради на успостављању нотификације, односно достављања обавештења путем СМС-а или мејлом, свим обвезницима да је Пореска управа доставила неки акт у пореско сандуче.

"И на тај начин ће обвезник бити обавештен. То очекујемо у наредним недељима да омогућимо за све паушалце", закључио је Агатуновић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво