Нови рекорди ИТ сектора

Очекује се да ће коначни резултати за 2019. годину показати извоз ИКТ сектора од преко 1,4 милијарде евра, саопштила је Влада Србије. Премијерка Ана Брнабић оценила је да ће ове године велики значај имати уредба којом се дефинишу критеријуми за боравак у Србији страних инвеститора и оснивача иновативних стартапова.

Ана Брнабић је председавала седници Савета за информационо предузетништво и иновационе технологије, на којој су представљени извештај реализованих активности у протеклој години и планови за 2020. годину.

На седници је истакнуто да је извоз у сектору информационо-комуникационих технологија (ИКТ) у претходној години био око два пута већи него у 2016. години, када је Савет основан.

Очекује се да ће финални резултати за 2019. годину показати извоз од преко 1,4 милијарде евра, док је прошле године био 1,13 милијарди.

Такође, закључено је да је суфицит у 2019. години у размени ИКТ услуга највећи суфицит у размени било које робе или услуге из Србије, и да доприноси расту БДП око 0,6 одсто, што представља 15 одсто укупног раста.

Председница Владе је оценила да ће за унапређење пословног окружења и даљи развој овог сектора, велики значај имати усвојена уредба којом се дефинишу критеријуми за одобравање боравка у Србији за иностране осниваче иновативних стартапова и инвеститоре.

Као најважније пројектне области за текућу годину на састанку су наведене изградња и оснаживања иновационе инфраструктуре, улагања у развој људског капитала и стварања услова за конкурентно окружење иновационих и технолошких компанија.

Информатика од првог разреда

Међу циљевима за текућу годину наведена је имплементација информатике од првог разреда основне школе кроз предмет "Дигитални свет", који укључује области дигитално друштво, безбедно коришћење дигиталних уређаја и алгоритамски начин размишљања.

Такође, предвиђен је и сет мера подршке наставницима информатике, од којих су најважније стипендирање будућних наставника током школовања и укључивање предавача из привреде у извођењу наставе.

Ширење широкопојасног интернета 

Планирано је и креирање новог мастер студијског програма од националног значаја из области информационих технологија, програмирања, анализе података, организације и уметности.

Брнабићева је навела да је превасходан задатак за ову годину и ширење широкопојасног интернета, који ће обухватити око 600 насеља, односно 90.000 домаћинстава.

Председница владе најавила је да се до краја године, планира отварање научно-технолошких паркова у Нишу и Чачку, који ће заједно са Београдом и Новим Садом, чинити највећу мрежу научно-технолошких паркова у региону.

Шарчевић: До краја наредне године 10.000 нових дигиталних учионица

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић објаснио је да је за куповину рачунара за школе широм Србије издвојено 860 милиона динара.

То је, како је истакао, први корак за унапређење ове области.

Оценио је да је програм информатичке писмености у школама подигнут на највиши могући ниво, и да је до краја наредне године планирано и увођење 10.000 нових дигиталних учионица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво