Како паушалци плаћају порез електронским путем

Око 100.000 предузетника паушалаца добило је решења о пореским обавезама и доприносима за ову годину. Достављена су им у пореско сандуче преко апликације Е-порези, а до сада је та решења преузело њих више од 40.000. Пореска управа подсећа паушалце да 18. фебруара истиче рок за плаћање пореза и доприноса за јануар.

Обућари, таксисти, фризери, програмери и други паушалци навикавају се на новине. Више не чекају пореска решења која су каснила и по годину дана. Сада само кликну на своје електронско сандуче на порталу Е-порези или ће за њих то учинити овлашћени књиговођа.

"За мене је то једно велико олакшање јер не чекам клијента да ми достави то решење које увек касни. Самим тим кад стигне решење из Пореске управе, онда буду велика дуговања, па онда траже репрограм, па из репрограма буду велике обавезе кашњења, стижу нове обавезе, а на овај начин ми добијамо решење у јануару месецу, и ми одмах већ 15. јануара, то јест 15. фебруара можемо да платимо текуће обавезе за наше паушалце", каже Марија Цветановски, књиговођа из Краљева. 

Уместо од шалтера до шалтера, ко би да оснује фирму, сада може из фотеље да започне посао, добије пореско решење и плати порезе и доприносе. Инсталиран је и калкулатор да свако израчуна колики га порез чека.

"Хиљаду сто шездесет обвезника су новоосновани у 2020. години, од првог јануара до данас, сви они добијају решење у електронском облику преко портала Е-управа, у року од 48 часова од дана оснивања предузетничке делатности", наводи Драган Агатуновић, начелник Сектора за контролу Пореске управе. 

Раст наплате 

У последњих шест месеци, откако је број филијала са 178 смањен на 37, а Е-портал је највећа од њих, сабирају се резултати.

"Ми спроводимо реформу и прави резултати реформе ће доћи тек касније, али могу да кажем да смо велике напоре уложили да обезбедимо раст наплате. И наплата је порасла од 2014. године до данас у пуном износу 37 одсто, што је значајан износ напаћених средстава", истиче помоћник директора за трансформације у пореској управи Раде Шевић. 

Реформа пореске управе само је сегмент у оквиру реформе комлетне јавне управе у Србији коју Европска унија помаже од 2014. године.

"И зато је кључни изазов сваке јавне управе да схвати пун потенцијал нових технологија, и да нађе начин како да оптимизује јавне услуге у складу са променама које дигитално доба намеће", каже Штефан Худолин, шеф операција Делегације ЕУ у Србији.

Откако паушалци порез плаћају електронским путем, држава више не мора да штампа бар два и по милиона решења и коверата, на чему је била ангажована бројна администрација.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво