Касне ауто-делови из Кине, колика је штета

Уколико се за две недеље не пронађе начин да се из Кине безбедно и у року добијају ауто-делови, многи произвођачи који тамо купују делове биће принуђени да обуставе или смање производњу возила у Европи и Јапану. Реч је највише о пластичним деловима и агрегатима за прву уградњу.

Канцеларије "Фолксвагена", БМВ-а, "Волвоа", "Тојоте" или "Тесле" – продужиле су паузу у својим производним погонима у Кини.

Траке стоје и у групацији "Пежо Ситроен", а многи бродови натоварени ауто-деловима за Европу, још не напуштају кинеске луке.

Укупна штета већ сада се мери стотинама милиона евра, а кинеска влада је обећала да ће дати и материјалну помоћ да се ситуација стаблизује.

"Економске последице биће веће него у време епидемије САРС-а. Тада је шестомесечна криза коштала Кину око један одсто раста бруто-друштвеног производа. Све фабрике затворене су три до четири недеље", каже Ханс Вернер Сив из ИВА Института из Немачке.

Велики део радника долази управо из региона око града Вухана, а он је готово у потпуности у карантину.

Тек ће се наредне седмице знати колико ће се радника вратити у главне производне локације ширим Шангаја, Пекинга и на југу Кине, и у којој мери ће епидемија утицати на производњу, а тиме и на међународне ланце снабдевања.

"Пекинг је, из предострожности, финансијском систему дао необично јаку инјекцију од 156 милијарди евра како би одржао стабилност банкарског система и домаћег тржишта новца", наводи Јохаим Раинц из Института "Дрезден".

Највећа кинеска рафинерија смањила је производњу за око 600.000 барела дневно због мање потражње за горивом.

А многи се питају шта ће бити са испоруком аутомобила који се једино у Кини праве за читав свет.

За сада нема одговора на ова питања, а неки купци мораће да сачекају своја возила у Европи и месец-два више, кажу немачки аналитичари.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво