Штете ли двоцифрене температуре усевима

Претходни викенд обележиле су двоцифрене температуре, више примерене раном пролећу, него максимуму зиме. Ипак у приземном слоју ваздуха било је јаких мразева. Агрометеоролог Срђан Милакара каже да појаве епизода високих температура које трају неколико дана нису довoљне да испровоцирају покретање воћних сокова код воћарских култура и да пољопривредници неће имати проблема са усевима.

Агрометеоролог Срђан Милакара објашњава да су усеви у фази мировања иако је температура протеклих дана била неуобичајена за ово доба године.

"Било је година када су регистроване овако високе температуре, рецимо 2007, 2008, 1989, 1990. године... Било је високих температура на овим нашим подручјима, али без негативног утицаја на стање озимих усева, а и воћа, зато што су температура у приземном слоју и ноћне температура још увек ниске и примерене овом делу године", каже Милакара.

Истиче да појаве епизода високих температура које трају неколико дана нису довољне да испровоцирају покретање воћних сокова код воћарских култура.

"Могу бити угрожене неке раноцветајуће, брескве, нектарине и кајсије, али пошто температуре нису јако високе и не трају дуго, не би требало да буде проблема. Очекује се пад температуре наредних дана, тако да ће се вратити све на своје место", наглашава Милакара.

Каже да кише није било довољно у јануару, као ни снега, али да се очекује наредних дана појава падавина, најпре кише, а онда и снега, нарочито јужније од Саве и Дунава.

"Снег је добар изолатор за озиме усеве уколико се појаве ниске температуре у приземном слоју ваздуха. И без снега, температура земљишта у сетвеном слоју, у зони корена су углавном биле позитивне, тако да није било алармантно за стање озимих усева", објашњава Милакара.

Истиче да у равничарским крајевима није било ниских температура које би угрожавале стање озимих култура.

"Прогнозе су такве да ће бити хладније, у складу са календаром, тако да неће бити проблема", каже Срђан Милакара.

Истиче да су температуре биле погодне за појаву глодара, али да пољопривредници знају како да заштите усеве.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво