Немци не знају шта ће са дизелашима, купују их само Балканци

У Немачкој дизел-возила вртоглаво губе цену јер многи градови ограничавају њихово кретање у граду. "Евро 5" дизели одавно не могу да се продају, а сада је стала продаја и "евро 6" половњака.

Продавци у Немачкој немају пуно избора из Система старо за ново – долазе новија дизел-возила "евро 6" која су све јефтинија, уместо да држе цену. Проблем је што за њих нема ни купаца осим оних који долазе са Балкана.

Укупно око милион дизелаша у Немачкој чека на плацевима и то већином стандарда "евро 5" и "евро 6".

"Ово је полован 'пасат' евро 6, њега смо као половњака до сада продавали за 29.000 евра, сада га нудимо и за 21.000 евра и нико га неће. Даље спуштање цене води нас у велики губитак", наводи продавац половних возила у Немачкој Акај Гунд Хасан.

А губитак продаваца аутомобила у Немачкој све је већи, многи од њих због лоше ситуације проглашавају и банкрот.

"Према нашим проценама, у рукама 'хендлера' тренутно има 350.000 дизелаша стандарда 'евро 5'. Ту је заробљено више од пет милијарди евра. Они на купце чекају у просеку 106 дана, сваки дан трговце сваки аутомобил кошта 28 евра по дану", истиче Урлих Кендлер из Удружења продаваца.

Није тајна да су највећи купци ових аутомобила Срби, Хрвати, Бугари и Македонци.

Хрвати су прошле године, иако су купили 30.000 нових аутомобила, пазарили и 10.000 новијих половњака, сличан одмер имају и остале балканске државе.

Код нас је тренд сасвим супротан, ми и даље увозимо "евро 3" возила, док новијих дизелаша има само 15 одсто.

Поједине фабрике укинуле су производњу дизела, а прва је то пре скоро две године урадила "Тојота", тако да се оцењује да ће она имати нове купце, али и мањи губитак.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво