Стевановић: За приватизацију остало још до 40 предузећа

У Србији је остало несто више од 70 предузећа за приватизацију, али њих око 30 не могу да буду предмет оглашавања и приватизације због имовинско-правних, судских или неких других проблема, каже државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић. За приватизацију је, каже, реално остало до 40 предузећа.

"Када говоримо о сектору који се бави приватизацијом и стечајем, ту смо направили озбиљне помаке напред, нешто преко 70 предузећа је остало у овом портфељу", рекао је Стевановић за Танјуг.

Најавио је да ће Агенција за лиценцирање стечајних управника у 2020. наставити да се бави продајом имовине предузећа, и навео да је у 2019. годинии било више од 100 огласа, а да се средства остварена кроз продају стечајних дужника мере у милијардама динара.

"Буџет је имао корист од тога преко милијарду динара, док су остала средства ишла на рачуне поверилаца у тим стечајним поступцима", рекао је Стевановић.

Навео је да је законским изменама поступак продаје имовине релаксиран, и да је додатно створена могућност за ефикаснију продају како би та имовина у наредном периоду почела да ствара нову вредност која ће се видети на годишњем расту српске економије.

Озбиљни планови за унапређење рада јавних предузећа

Према његовим речима, Министарство привреде планира интензивнију и снажнију корпоративизацију јавних предузећа у Србији, што ће се индиректно рефлектовати на раст у 2020. години.

"Надозор над радом јавних предузећа је у надлежности Министарства привреде. Нас очекује и имамо потребу да урадимо озбиљне искораке када је у питању овај сектор", рекао је Стевановић.

Навео је да ће Министарство привреде у 2020. у партнерству са Светском банком радити на завршетку докумената који би требало да уведу принципе корпоративног управљања у сектор јавних предузећа.

"То би требало додатно да уреди односе, да унесе неке нове квалитете и тонове у области јавних предузећа. Мислим да ћемо имати добре резултате, с озбиром на искорак који смо урадили на нивоу републичких јавних предузећа где смо из дебелог минуса прешли у кумулативни плус", каже Стевановић.

Додаје да ће ови принципи помоћи да се тај тренд задржи, односно да се унапреди како би резултати у перспективи били још бољи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво