Свињетина из Србије ближа европском тржишту

Пре три дана у Србији је званично престала вакцинација против класичне свињске куге. То је први услов да би свињетина поново могла да се извози на простор Европске уније. Међутим, да би трговина кренула мора да прође још од годину до три под условом да се у том периоду болест не појави поново.

Одлуком да вакцинација против свињске куге више није потребна, осим што су отворена врата европског тржишта, наша земља испуњава и једну од обавеза из поглавља 12 које се односи на безбедност хране, ветеринарску и фитосанитарну политику.

Посебно се радују наши фармери. У породици Чедомира Бачкалића из бачког села Мошорина дуже од пет деценија баве се том производњом и сада годишње на домаће тржиште испоруче око 40 тона свињетине.

"Извоз на европско тржиште значиће нам пуно, веће шансе, боља цена свиња, то ће бити за нас под број један и моћи ћемо више производити", каже Чедомир Бачкалић из Мошорина.

Укидање вакцинације је услов за очување домаће производње. Србија је пре два века годишње извозила 200.000 свиња, данас их увозимо готово 400.000, а могли бисмо да годишње узгојимо око 14 милиона свиња. Контрола свињског меса и даље ће се спроводити.

"Радиће се мониторинзи, пратиће се евентуално присуство вируса у популацији свиња, а самом мером требало би да буде релаксирано што се тиче наше производње свиња и извоза у земље ЕУ и у земље окружења", истиче др Дарко Бошњак, директор Ветеринарског института Зрењанин.

У Мошорину некада се годишње гајило 10.000 товљеника, данас је тај број три пута мањи. Колико ће забрана вакцинације и извоз свињетине на европско тржиште вратити производњу на некадашњи ниво, знаће се већ можда наредне године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво