Обновљено више од 80 објеката, преполовљена потрошња енергије

Средствима из буџетског фонда енергетске ефикасности за четири године обновљено је више од 80 јавних објеката, у којима је преполовљена потрошња енергије. Додатне уштеде очекују и школски објекти у шест локалних самоуправа који су били у пројекту Немачко-српске развојне сарадње "Енергетска ефикасност у јавним зградама".

Добру изолацију, столарију и грејање из обновљивих извора, од 2015. добио је велики број школа и вртића: у Прибоју, Бајиној Башти, Апатину, Нишу, Ужицу и Краљеву. Помоћ им је драгоцена јер су ти објекти били међу највећим расипницима енергије.

"Ми правимо значајне уштеде јер мењамо фосилна горива, смањујемо потрошњу енергента у јавним објектима што се на крају одражава и на наш буџет", указује Саша Василић, заменик председника Општине Прибој.

За енергетску обнову тих објекта немачка Влада је пружила техничку подршку локалним самоуправама. Направљена је Национала типологија вртића и школа уз план енергетских улагања.

Вођа пројекта Штефан Хајек каже да је за овој пројект Немачка издвојила четири милиона евра, а Европска унија је, додаје, суфинасирала део од 1,5 милиона евра у оквиру програма Хоризонт.

"Немачка наставља да подржава српски енергетски сектор, а енергетска ефикасности је нарочито важна јер доприноси борби са климатским променама, смањењу емисија штетних гасова и технолошком развоју", истиче Леони Рајмерс, шефица за развојну сарадњу у Амбасади Немачке.

Из Владе највљују да ће ускоро формирати и посебни фонд Енергетске ефикасности у који ће се сливати 10 милиона евра од потрошача и проивођача енергије. Још толико помоћи стићи ће од Европске комисије.

"Имаћемо 20 милиона евра према јединицама локалне самоупрве, али битно је и грађанима јер ћемо ићи на то да се сређују стамбене зграде", напомиње Стевица Деђански, државни секретар у Министарству енергетике.

Милица Јовановић Поповић, професор Архитектонског факултета у Београду, указује да је резултат свега тога да људи живе конфорније и боље уз мању цену. На нивоу државе се, додаје, штеди се велика количина енергије.

Уз подршку ГИЗ-а већ је пописано 22.000 и 500 стамбених зграда што ће убрзати њихову енергетску обнову.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво