Београд се шири, нова насеља са десетинама хиљада станова

Вредност радова у грађевинарству у Србији повећана је за 40 одсто у трећем кварталу ове године, показују најновији подаци Републичког завода за статистику. То је највиша стопа раста грађевинарства од 2010. године. Највише се гради у Београду, где се планира изградња неколико нових насеља са десетинама хиљада станова.

Нова насеља градиће се на Чукарици, Ади Хуји, поред Пупиновог моста, у Овчи и у Блоку 18, преко пута Београда на води.

"Ако говоримо о Макишком пољу очекивано је да се тамо изгради између пет и шест хиљада стамбених јединица. Могу да претпоставим да ће то бити нека цена око 1.000 евра, али имајући у виду да највећи део земљишта није у власништву града, односно републике, да су то приватне парцеле – остаје да тржиште то диктира", рекао је градски урбаниста Марко Стојчић.

Пре пет година је само 30 одсто територије града Београда било покривено плановима детаљне регулације, а сада скоро две трећине. Очекује се да ће се у наредних пет година градити десет милиона квадрата стамбеног простора.

Када крене високоградња, креће још 50 различитих индустријских грана – директно или индректно – које повезују на десетине, можда и стотине хиљада запослених, наводи Горан Родић, из Грађевинске коморе Србије.

"Комплетна грађевинска индустрија, грађевинска оператива и све пратеће учествују у БДП-у преко 30 одсто. То говори колико је значајан овакав пораст, не само у Београду, него и широм Србије, за упосленост домаће грађевинске индустрије", изјавио је Родић.

Тренутно се највише продају стамбени комплекси на Новом Београду, где је порасла цена квадрата, између осталог и зато што је све теже наћи квалификоване раднике.

"Квалификовани радници различитих занимања и профила су они који недостају за потребе станоградње, генерално за потребе грађевинарства. Тај проблем се решава врло тешко. Имамо појаву доласка грађевинских радника из земаља са истока – Турске, Бангладеша, Пакистана", навео је извршни директор за оперативне послове "Енергопројекта" Богдан Узелац.

Изградњу нових насеља, како се планира, пратиће и нова саобраћајна инфраструктура. Прва линија метроа требало би да повеже Макишко поље и Аду Хују, где ће бити изграђен и мост преко Дунава.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво