“Алипеј“ у Србији - начин да се тржиште озбиљније развија

У наредних неколико месеци у Србији би требало да се омогући плаћање преко "Алипеја" - платформе за мобилну и онлајн наплату на интернету компаније "Алибаба". То је изјавила српска премијерка у седишту највеће интернет продавнице у граду Хангџоу. Жарко Малиновић, секретар Удружења за трговину Привредне коморе Србије каже за РТС да је то добра вест и за развој тржишта и за потрошаче.

Жарко Малиновић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да "Алипеј" за разлику од других сличних производа на тржишту не скида новац са рачуна корисника док се роба не испоручи потрошачима.

"Са једне стране то ће можда подстаћи развој наших сличних апликација, али је важно и за кинеске грађане који долазе у Србију, јер више од милијарду корисника у Кини користи ову апликацију", истакао је Малиновић.

Према његовим речима, у Кини су се различити аспекти тржишта томе прилагодили.

"Имате трговинске ланце у Кини, као што је Seven eleven, који омогућавају да робу широке потрошње платите на овај начин. Такси услуге можете такође плаћати на овај начин у Кини. И то јесте начин да се тржиште озбиљније развија", нагласио је Малиновић.

Наводи да ће Србија врло брзо то законски заокружити.

"Они су већ са свим могућим ‘картичарима’ повезали свој вид плаћања, тако да ћете једноставно моћи да креирате налог и пребаците на рачун новац који желите да трошите, тако да ће то бити једноставно и за наше грађане који желе да користе тај вид плаћања", навео је Малиновић.

Велики број грађана, без обзира на доб, како је напоменуо, користи паметне телефоне.

"Као што имамо разне друге апликације, тако постоји и апликација да од свог телефона направите новчаник, да знате у сваком тренутку колико новца имате и да врло једноставно, чак и безконтактно можете да платите", навео је Малиновић.

Логистички центар - шанса и за произвођаче

Од 430 милиона Кинеза који купују у највећој онлајн продавници "Алибаба", 70 одсто плаћа мобилним телефоном. Разговора се са "Алибабом", али и са осталим компанијама које би да отворе своје развојне центре у Србији.

"То би много значило и дало би додатну енергију нашој индустрији и могућност за развој наше стартап заједнице. Важно је и што су се отворили разговори и што се разговара о логистичком центру 'Алибабе' на територији Србије. То би био логистички центар који не би покривао само територију Србије већ и шири простор. То би много значило за нашу економију", навео је Малиновић.

То је, како наводи, шанса и за произвођаче.

"Ми већ сад имамо један број малих произвођача из Србије који продају своје производе преко 'Алибабе' и овим би њихово интересовање за производе из Србије било веће, јер би појефтинило њихове операције. То је озбиљна шанса уколико је искористимо", истакао је Малиновић.

Логистички центар би, како је навео, подразумева да све врсте роба које нуде и које преко алгоритама знају да су потребни овом тржишту долазе на нашу територију.

"То значи много и што би логистички центар запослио одређени број људи и што бисмо ми имали од тога и фискалне приходе", закључио је Малиновић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво