Футошки купус – српски бренд тражен широм света

Међу више десетина прехрамбених производа у нашој земљи, који носе ознаку географског порекла, налази се футошки свежи и кисели купус. Почетак новембра је време припреме те намирнице за зиму. У просеку годишње се у Србији произведе и пласира на домаће и инострано тржиште око седам хиљада тона.

Милан Јандрић је само један од произвођача чувеног футошког купуса, чија је традиција гајења у том бачком селу дужа од два века.

Последњих десетак година, та повртарска култура гаји се на површини од шездесет хектара.

"Гајим на око два и по хектара. Цена је тренутно до 45 динара на мало, а 30 на велико. Принос је задовољавајући - око 45 тона по хектару", рекао је Милан.

Породица Ћулум пуне четири деценије бави се прерадом купуса, не само за потребе домаћег, већ и иностраног тржишта.

"Ми ћемо за ову годину продати око 70 посто на домаћем тржишту, а 30 посто ћемо да извеземо, то зависи од више фактора. Извозимо углавном у земље у окружењу, потом и у земље у Европи, па и преко океана", рекао је Радивој Ћулум.

Произвођачи из Футога се жале да готово сваке јесени на пијацама широм Србије препродавци нуде разне врсте купуса тврдећи да је то баш из Футога. Како купци да га препознају?

"Лист футошког купуса је савитљив, лако се мота у сарму, мекан је и не пуца, док хибрид пак није ни савитљив, више је за салату", истакла је Наташа Ћупић из Футога.

У Футогу је 2007. године основано Удружење "Футошки купус" које данас окупља четрдесет произвођача.

Председник удружења Урош Пуача каже да је удружење основано ради очувања традиције и сорте футошког купуса.

У Футогу се готово свака породица бави гајењем купуса. У селу има шест погона за прераду, па су на овај начин заокружили процес производње од њиве до трпезе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво