Како казнено-поправни завод утиче на отварање нове фабрике

По угледу на словеначку фабрику "Хумко", у Србији ће се градити фабрика органских ђубрива. Словенци са "Хумком Ваљево" праве заједничку фабрику, а у посао укључују Казнено-поправни завод у Сремској Митровици који ће обезбедити сировине и раднике.

"Хумко" је највећа фабрика органских ђубрива и супстрата у Словенији. На тржишту је велика тражња за њиховим производима, али због европских прописа, све теже долазе до сировина. Највише им недостаје стајњак.

"Немамо већих добављача органског материјала као што су стајско ђубриво, или ђубриво од коња, живине. Тога уопште нема више, јер у Словенији све већ иде у пелет који се продаје као један једини производ", каже Томаж Чуфер, директор и власник "Хумка". 

Зато желе да отворе погон у Србији, где има сировине за органска ђубрива.

Сви су изгледи да се оваква фабрика органских ђубрива, по угледу на словеначки "Хумко", може основати у Србији. У Ваљеву размишљају о таквој инвестицији.

"Циљ нам је да и ми у Србији направимо такву фабрику, а то је фабрика органских ђубрива. Даље, већ смо склопили уговор са Казнено-поправним домом у Сремској Митровици, који ће нам помоћи у радној снази и сировинама", каже Ратибор Ђокић, сувласник "Хумка Ваљево".

Поред затворског круга, градиће погон за органска ђубрива.

"Казнено-поправни завод у Сремској Митровици има око 200 музних крава, имамо 46 коња липицанера и тај стајњак би се користио превасходно за производњу такозваног лисњака, односно органског ђубрива", каже Небојша Драгановић, заменик управника КПЗ Сремска Митровица.

Каже да им је то веома важно, јер ће утицати на ресоцијализацију осуђених лица и њихово оспособљавање за живот после одслужења казне. 

Прве количине органских ђубрива произведених у Србији могу се очекивати на пролеће.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво