Економска унија на истоку – Србија постаје партнер

Премијерка Ана Брнабић ће у Москви потписати Споразум о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније и њених држава чланица. Тај економски блок чланицама омогућава слободно кретање робе, услуга, капитала и радне снаге, али за разлику од ЕУ, свака држава води своју спољну политику.

Србији ће потписивањем споразума бити отворен приступ тржишту од 183 милиона људи.

Договором о слободној трговини, Србија ће моћи да извози готово 100 одсто производа без плаћања царина.

Између осталог, реч је о извозу 2.000 тона цигарета, 400 тона крављег сира, неограничен извоз овчјег и козјег сира, као и воћне ракије, 90.000 литара вињака.

Према споразуму који се данас потписује, остаје царина на извоз аутомобила из Србије.

Поред Русије, чланице ЕЕУ су и друге бивше совјетске републике - Белорусија, Казахстан, Јерменија и Киргистан.  

Прошле године робна размена са ових пет земаља чланица Евроазијске уније била је 3,4 милијарде долара.

Из Србије је извезена роба вредна 1,1 милијарду долара, а увезена у вредности од 2,3 милијарде.

Председник Александар Вучић је раније оценио да је споразум важан за Србију и њену привреду, и да ојачава поверење између две земље.

Премијер Медведев је, током посете, истакао да Евроазијска економска унија није затворени клуб, већ да она активно развија међународне односе са великим бројем држава.

Захвалио је на позицији Србије, која без обзира на притиске и европске процесе, није увела санкције Русији. "Ми ћемо то ценити", поручио је тада председник владе Русије.

"Сарадња у интересу сопствених земаља и народа"

Евроазијска економска унија је основана 1. јануара 2015. године на идеју руског председника Владимира Путина.

Бруто друштвени производ у ЕЕУ је 1,9 трилиона долара, односно 3,2 одсто светског БДП-а, док је незапосленост 5,4 процента.

Што се тиче политичких односа, за разлику од Европске уније свака чланица води своју спољну политику, које су некад у раскораку – пре свега у односу према Бриселу и Пекингу.

Политички и економски однос с Кином, посебно у контексту њене иницијативе "Појас и пут", пресудан је за чланице ЕЕУ.

Током посете Србији, руски премијер Дмитриј Медведев је истакао да се пред земље често ставља избор између Запада и Истока, али да не треба ићи ни на Запад ни на Исток, већ треба градити сарадњу у интересу сопствених земаља и народа.

Евроазијска економска унија такође настоји да прошири број својих страних партнера, чак и преко регионалних организација, попут АСЕАН-а у Југоисточној Азији.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво