Сами бирају радно време, место и клијенте – како фриленсери живе у Србији

Они сами бирају радно време, радно место и клијенте. Раде уз помоћ интернета и то су им углавном додатни послови. Посао се може наћи за неколико сати и започети следећег дана, али је лако и изгубити га.

Послови су разни – од часова енглеског језика до програмирања.

"Ја гледам да дођем до неке цифре од 500, 600 евра месечно, да ми то буде додатна плата. Не бих се ни трудио више, зато што бих онда морао да то ставим на прво место, тај посао, а тренерски на друго, а не желим то да радим, ја сам се школовао да будем тренер", каже Милан Аскелиевски, тутор енглеског језика.

Има и оних којима је рад преко интернета основни посао.

"Неко ко крене у све то размишља одмах како ће моћи кроз пар месеци да има неке сигурне приходе, да ће моћи да се ослони на то. То није ситуација и особа која креће у фриленс свет треба да буде спремна на то да неће у старту имати нека можда замишљена очекивана примања, али кроз неко време, ево мени је требало неких годину дана да дођем до неке цифре која је мени океј", наводи Ана Вукашиновић, фриленсер.

Фриленсери су задовољни односима са послодавцима и клијентима. То је можда због тога што се квалитет пословања оцењује.

"Коректни су скроз. Тачно ти кажу, врло су прецизни Кинези. Тачно ти кажу шта треба, шта не треба, шта се очекује, шта је забрањено. Ако кршиш нека правила, они имају тачно одређен правилник како ће те санкционисати, тако да ништа нема да буде сиво или нејасно", исртиче Милан Аскелиевски.

"Дешава се често да људи за те клијенте за које раде да клијенти имају јако добро искуство с фриленсерима из Србије и да желе да прошире свој тим у Србији, међу људима из Србије. Мени се дешавало често да моји клијенти траже од мене да им нађем људе у Србији", додаје Ана Вукашиновић.

Посао се може наћи за неколико сати и започети следећег дана, али је лако и изгубити га. Зато фриленсери често раде са више клијената.

"Ако вам неко не одговара врло ћете лако прекинути сарадњу с њим. Нема ту неких комплексних уговора, давања отказа, отказних рокова. Ако неком не одговара само је потребно да кажете: 'Извини, ја бих да завршимо сарадњу'. Нема љутње ни са једне стране, то је потпуно нормално", објашњава Ана Вукашиновић.

Фриленсери најчешће паушално плаћају порез.

"То је одређена врста рупе у закону, јер сте ви законом ограничени на шест милиона динара промета на годишњем нивоу да бисте били паушалац. У случају да ви имате већи промет од тога ви суштински сте на територији утаје пореза и кршите закон", наглашава проф. др Горан Радосављевић, професор ФЕФА.

Паушалци нису кредитно способни, а провизије сајтова преко којих се послови налазе могу да буду високе. Фриленсовање је слободније, али и несигурније. Питање је само шта је коме значајније.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво