Малим Шенгеном против великих губитака

На трилатералном састанку у Новом Саду потписана је Декларацијa о слободном протоку робе и грађана између Албаније, Северне Македоније и Србије. Заменик директора Управе царина Веселин Милошевић очекује да ће се тим документом омогућити путовање само уз личну карту, као и несметан пролазак услуга, капитала и радне снаге.

Декларација која је потписана од стране председника Србије и премијера Северне Македоније и Албаније већ у свом називу одређује садржај "онога што би требало урадити што је пре могуће на Западном Балкану", изјавио је за РТС заменик директора Управе царина Веселин Милошевић.

Први корак је да се кроз рад експертских тимова дефинишу конкретни кораци – шта урадити да се смањи задржавање транспортних средстава и робе на границама и административним линијама Западног Балкана.

Решава се и питање путовања у оквиру Западног Балкана само уз личну карту, као и како ће услуге, капитал и радна снага моћи несметано да пролазе садашње баријере које постоје.

"Сам документ одмах на почетку упућује позив осталим лидерима Западног Балкана да се придруже овој иницијативи. Регија неће овим документом заменити одлуку да буде члан ЕУ, већ да се до тог момента створе услови за бољи живот у овом региону", рекао је Милошевић.

Иако је рок за испуњење тих циљева крај 2021. године, Милошевић каже да ће то бити тешко док се одређене стране не одрекну једностраних потеза који су мотивисани политичким разлозима.

"Говоримо о царинским таксама. То је нешто што је резултат нефункционисања постојећих механизама, конкретно ЦЕФТА механизма", истакао је Милошевић.

У декларацији се наводи да, према резултатима мерења Светске банке, за једну годину око 26 милиона сати камиони проведу на границама Западног Балкана.

"То је огроман губитак новца и стандарда свих нас, јер се то, на крају крајева, плаћа из џепова свих нас", нагласио је заменик директора Управе царина.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво