Очекују ли нас поскупљења горива у Србији

После напада на нафтна постројења у Саудијској Арабији, највећем светском извознику нафте, цена нафте порасла је за 20 одсто због страха за глобалне залихе и због раста тензија на Блиском истоку. Генерални секретар Удружења нафтних компанија Томислав Мићовић је рекао за РТС да се у наредном периоду не очекује поскупљење горива у Србији, али да је домаће тржиште осетљиво на глобална кретања.

Томислав Мићовић је, гостујући у Јутарњом програму РТС-а, објаснио да 83 одсто горива у Србији потиче од сирове нафте која је увезена или од увезених деривата.

Због тога је, како је рекао, тржиште у Србији под утицајем глобалних креатња из којих је Србију, као и већину европских земаља, немогуће изузети.

Међутим, истиче да постоји акумулатор у залихама нафте којим се тај утицај амортизује.

Ипак, каже да се не може рећи да је ситуација алармантна иако је цена барела са 60 долара скочила на 68. Иако је скок велики, ситуација још увек није забрињавајућа, само је питање да ли ће се такав тренд наставити.

Додаје да се тржиште организује и да ће земље које су смањиле своју продукцију нафте сада морати мало да је појачају како би се надокнадили недостаци.

Мићовић истиче да је најбоља одбрана од поремећаја на националном нивоу обезбеђивање залиха за одређени период. Каже да од 2014. године, када је уведена накнада за формирање обавезних резерви, ни четвртина тог новца није утрошена за ту намену. Због тога залихе Србије нису импозантне.

Како наводи, када се догоде кризне ситуације не може се окренути ни земљама у окружењу јер нико неће желети да сопствене ресурсе препушта некоме ко није формирао залихе.

Када је реч о ценама у Србији, Мићовић је истакао да се у наредном периоду не очекују значајније промене и да је то могуће само ако оваква ситуација на светском тржишту потраје. 

Додаје да тренутно нису велики глобални поремећаји и да се нада да напади у Саудијској Арабији неће бити настављени.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво