Цена нафте скаче због тензија на Блиском истоку

Нова светска политичка али и економска криза на видику. Цена нафте порасла због страха за глобалне залихе и раста тензија на Блиском истоку након напада на нафтна постројења у Саудијској Арабији, највећем светском извознику нафте. Иран одбацио оптужбе Америке да је одговоран за те нападе и упозорио да су америчке базе и носачи авиона у региону у домету иранских ракета. Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес позвао на смиривање ситуације.

Само 24 часа након напада на нафтна постројења, реаговала је берза – цена црног злата скочила је за 20 одсто на 72 долара за барел. Реаговао је и амерички председник Доналд Трамп – наредио је ослобађање нафте из стратешких резерви, ако то буде било потребно и у количини која ће се тек утврдити.

Аналитичари тврде да ће бити потребне недеље пре него што нападнута саудијска постројења буду радила пуним капацитетом. Саудијски нафтни гигант "Арамко" саопштио је да је због напада производња смањена за 5,7 милиона барела нафте дневно, што је око половине укупне производње у Саудијској Арабији, највећем светском извознику нафте.

"Компанија 'Арамко' је глобални снабдевач, десет одсто глобалног снабдевања долази из те компаније па оно што шкоди тој компанији такође је лоше и за глобалну привреду и глобалне изворе енергената. Свет неће прихватити претњу 'Арамку', и наравно подразумева се да Саудијска Арабија то неће дозволити", истиче Мазен ел Судари са истраживачког института "Раџ капитал".

Америчики државни секретар Мајк Помпео је раније рекао да је Иран одговоран за напад у којем је погођено највеће светско производно постројење, иако није пружио доказе за то. Одбацује могућност да су јеменски Хути одговорни. Председник Доналд Трамп поручује је да Америка зна ко стоји иза напада, али да чека потврду тога из Ријада.

"Нафтна постројења у Саудијској Арабији су нападнута. Имамо разлога да верујемо ко је починилац, али чекамо да чујемо од Саудијаца кога сматрају одговорним. У зависности од тога ћемо даље деловати. Лажне вести тврде да сам спреман да се сретнем са иранским званичницима. Нема услова за то. То је нетачна изјава", истакао је председник САД Доналд Трамп. 

Иран је оштро одговорио.

"Пошто му није успео максимални притисак, секретар Помпео је прешао на максималну превару. Америка и њени клијенти су заглављени у Јемену због илузије да супериорност наоружања води у војну победу. Пребацивање кривице на Иран неће окончати катастрофу", наводи Џавад Зариф, шеф иранске дипломатије.

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес осудио је нападе дроном на нафтна постројења у Саудијској Арабији и позвао све стране да спрече даље погоршање ситуације. Он је позвао све стране да покажу максималну уздржаност, спрече сваку могућу ескалацију и да се у сваком тренутку повинују међународном хуманитарном праву.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво