За килограм јунетине 17 килограма кукуруза

Извоз јунетине у Кину почео је ове недеље, али је застој извоза у Турску направио вишкове на домаћем тржишту. Зато је Републичка дирекција за робне резерве расписала позив за интервентну размену јунетине за меркантилни кукуруз. За килограм меса нуде 17 килограма зрна.

Држава је за размену обезбедила 17.000 тона кукуруза, што је довољно за откуп највише 2.000 грла јунади. По свој прилици сточари ће робним резервама понудити више.

"Наша производна група нуди 2.600 до 3.000 утовљене јунади, мислимо да ће бити још код других произвођача и ако све добро крене, ослободимо се ових неких ситних зачкољица. То би значило велики помак док не крене извоз", каже Чедо Кецо из Производне групе одгајивача товних раса говеда.

О ситним зачкољицама интервентног откупа, сточари и држава преговарају од маја. Држава је прихватила да прошири списак кланица и да на њихов рачун стави транспорт јунади. Продужен је и рок за размену, али о повећању количине кукуруза се не говори. Ова мера није замена за извоз, кажу надлежни.

"Очекујем сваког дана да Турска крене да купује из Србије, ми смо завршили све наше припремне предрадње, чекамо њихове инспекторе да дођу на линије клања, а што се нас тиче, може да почне све данас", рекао је министар Бранислав Недимовић.

Посебно је важно, како каже, да је договорен извоз 9.000 тона говеђег меса за Кину, што је посао од 60 милиона долара.

"То вам је невероватна количина грла, ми имамо 35–37.000 грла, у овом тренутку 7.800 на чекању, све ће да крене својим током, ја не очекујем никакве проблеме", рекао је Недимовић.

Држава је сточаре ослободила и обавезе да кукуруз који добију за јунад користе искључиво на фарми. Будући да је дозвола за трговање зрном примамљива за мешетаре, Робне резерве ће појачати контролу.

"Искључујемо сваку могућност манипулације, то јест учешћа неких накупаца, зато тражимо документацију где ће они документовати да су они одгајили ту јунад са ушним маркицама и са потврдама Управе за ветерину", каже Зорица Анђелковић, директорка Републичке дирекције за робне резерве.

Осим због споријег извоза, до већих залиха јунетине дошло је и због повећане производње, јер су сточари искористили рекордне субвенције које су зимус добили. Том мером, држава је показала да уме да повећа сточни фонд. Остало је само да се пронађе што више поузданих купаца, јер у извозу не важе само закони економије. Ту се лопта пребацује на политички терен.

Иако нису дигли руке од посла са Турском, произвођачи кажу да су свесни да се тамо води кампања против увоза меса из Србије. Зато су све очи сада упрте у споразуме са Кином.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво