Сајам инвестиција и трговине у Кини, шанса за нова партнерства

Више од 20 привредних компанија из Србије представиће се на Међународном сајму за инвестиције и трговину (ЦИФИТ 2019) који се одржава у кинеском граду Сјамену од 8. до 11. Септембра, изјавио је државни секретар Министартсва привреде Милун Тривунац и изразио очекивање да ће током ЦИФИТ-а привредници из Србије склопити нова партнерства са кинеским и другим компанијама.

Милун Тривунац је после конференције за медије, на којој је најављен овогодишњи ЦИФИТ, а на којем је Србија почасни гост, истакао да се српским привредницима пружа прилика да се представе на једном од највећих инвестиционих сајмова на свету.

"Србији је учињена велика част тиме што је почасни гост на једном од највећих сајмова инвестиционих могућности и трговине", рекао је Тривунац новинарима у Сјамену.

На ЦИФИТ-у ће се, додао је, учествовати српске компаније из области пољопривреде, индустрије, грађевинарства, као и винарије и путарске компаније, које су, истакао је Тривунац, биле највећи канал кроз које су се до сада остваривале инвестиције између Кине и Србије.

Додао је да ће осим привредника из Србије о инвестиционим потенцијалима наше земље говорити и представници четири велике кинеске компаније које послују у Србији.

"То су ЦРБЦ, Линглонг, Зиђин који је из провинције Фуђијан и који је инвестирао у РТБ Бор, затим ХБИС који је инвестирао у Железару Смедерево. Представници тих компанија ће на најбољи начин кинеским инвеститорима, кроз кинеску призму, представити све инвестиционе могућности наше земље", навео је Тривунац.

Заменик генералног директора Организационог комитета ЦИФИТ-а Јеовен Вонг нагласио је да је Србија веома важна земља у Иницијативи "Појас и пут", као и да све више кинеских компанија жели да инвестира у Србију.

Циљеви сајма 

"Србија је почасни гост на ЦИФИТ-у ове године, предложио бих вашим привредницима да искористе све могућности које вам се пружају на овом сајму на којем ће бити одржано много различитих семинара и симпозијума са циљем да унапредимо сарадњу", поручио је Вонг.

Циљ сајма је, како каже, и да се охрабрују кинеске компаније да више улажу у Србију и тако јачају економске везе две земље.

Ванг је ЦИФИТ означио као глобални сајам који је тренутно највећи на свету и додао да је циљ сајма промоцијиа билатреланих односа.

"Фокусирамо се на глобално двострану инвестицону промоцију, посебно желимо да охрабримо кинеске компаније да изађу на глобално тржиште", рекао је Вонг.

Подсетио је да је Србија пре више деценија успоставила добре економске везе са Кином и истакао да многе кинеске компаније желе да успоставе јаче везе са Србијом.

"То је зато што се ваше пословно окружење веома унапредило. Много кинеских компанија је заинтересовано за инвестирање у Србију, тако да очекујем да ће бити постигнути конкретни резултати и постигнута нова сарадња у области привреде између наше две земље", казао је Вонг.

Српски павиљин на Сајму

Иначе, српску делегацију на ЦИФИТ-у предводиће потпредседник Владе и министар туризма, трговине и телекомуникација Расим Љајић.

Министар Љајић ће у недељу 8. септембра отворити Српски павиљон на сајму, а у оквиру ЦИФИТ-а, који је постао саставни део Иницијативе "Појас и пут", биће одржано око 20 конференција, од којих ће Србија имати учешће на чак 13.

Једна од најважнијих конференција биће Инвестициони конгрес "Појас и пут" на којем ће, осим министра Љајића, говорити и министар рударства и енергетике Александар Антић, министар заштите животне средине Горан Триван, представници Привредне коморе Србије и Развојне агенције Србије.

Такође, на конгресу ће учествовати и представници кинеских компанија Линглонг, Зиђин, ХБИС и ЦРБЦ, као највећих кинеских инвеститора у Србији, који ће говорити о инвестиционим потенцијалима наше земље и зашто су је изабрали за улагање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво