Виноградари задовољни родом, ране сорте већ обране

Ова година ишла је на руку виноградарима. У Александровачкој жупи очекују једну од најбољих берби. Разлоге да буду задовољни имају и њихове колеге из Смедеревског виногорја, док у Вршцу очекују просечан род. Ране сорте су већ обране, али званично берба грожђа почиње за десетак дана.

Берба грожђа ране аутохтоне жупске сорте "јагода" приведена је крају у Александровачком виногорју. Зрно крупно и преукусно, а година издашна, кажу виноградари, са сунчаним данима и свежим ноћима.

"Сваки виноградар на овом свету за добро вино може да пожели. То је преплитање минерала, стварање добрих киселина, укуса, а са друге стране нисмо имали болести у виновој лози", каже Коста Ботуњац, виноградар из Злегиња код Александровца.

У Смедеревском виногорју приноси су, кажу произвођачи, подбацили за петину него лане, али је грожђе квалитетније.

"Било је у почетку доста кише и добрим третманима у винограду и озбиљним радом ми смо све то сачували. Има сунца доста, влаге више не треба", истиче Драган Васић, виноградар из Смедерева.

У околини Вршца завршена је берба "мускат отонела". Квалитетом рода ове ране сорте су задовољни, али им муке последњих петнаестак дана задаје врућ ветар специфичан за ово виногорје.

"Високе температуре дневне, ноћне температуре које се не спуштају испод 20 степени и ево као што видите овај врућ ветар заиста утиче, исушује грожђе", наводи Петра Милановић Крајован из фирме "Вршачки виногради".

Половином септембра ће се увелико брати грожђе у виноградима широм Србије. А уз бербу иде и славље.

У част рода, већ крајем следеће недеље почеће манифестација "Смедеревска јесен". У јеку бербе славиће се на "Грожђебалу" у Вршцу и у Александровцу на "Жупској берби". А крај радова у виноградима обележиће се у Тополи. Тада ће већ младо вино бити у судовима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво