Свечано отворен ауто-пут "Милош Велики"

Деоница ауто-пута "Милош Велики" од Обреновца до Љига свечано је отворена. Са раније отвореном деоницом Љиг–Прељина чини целину од 103 километра ауто-пута. Отварањем овог пута саобраћај се измешта са "магистрале смрти", Ибарске магистрале, и пут од Београда до Чачка скраћује на oко сат времена. Ауто-пут је свечано отворио председник Србије Александр Вучић.

19.30 – Уз песму "Играле се делије", ватромет и пролазак првих аутомобила, у бојама заставе Србије, кроз тунел Бранчић ауто-пут "Милош Велики" свечано је пуштен у саобраћај.

19.10 – Oбраћајући се присутнима код петље Љиг, председник Србије је поручио да су грађани више од 70 година чекали овај дан када ће бити отворен нови пут ка Западној Србији. 

19.00 – Интонирањем химне "Боже правде" и обраћањем Ненада Јездића у улози кнеза Милоша код петље Љиг почела је централна тачка на целодневном догађају отварања "Милоша Великог".  

18.30 – Градњу ауто-пута од Обреновца до Чачка пратио је велики број изазова – од непредвидиве природе до људске ћуди. 

18.05 – Станица: тунел Бранчић, дуг 945 метара. У њему је 88 камера које прате саобраћај у две тунелске цеви, а све се контролише из техничко-оперативног центра. Вучић је обишао Оперативни центар, где је кратко разговарао са запосленима. Затим је одржана презентација и дегустација националних јела и пића са подручја повезаних ауто-путем "Милош Велики".

18.00 – Отворени аутобуси са председником и ВИП званицама прошли су управо испод старе Ибарске магистрале која ће новим ауто-путем бити знатно растерећенија. Ово је симболичан моменат пошто су након неколико деценија возачи добили нови пут ка Западној Србији.

17.40 – Путарина од Обреновца до Чачка коштаће око 420 динара. На новој деоници од Обреновца до Љига почеће да се наплаћује од 1. септембра, рекао је председник.

17.15 – Следећа тачка током патроле ауто-путем "Милош Велики" је петља Лајковац–Ваљево. Ову "станицу" обележила је весела атмосфера и пригодан културно-уметнички програм локалног КУД-а. Представљен туристички потенцијал који се отвара новим ауто-путем. Планина Дивчибаре постаће ближа, а туристи ће моћи да се упознају са крајем у ком су се водиле најжешће борбе током Колубарске битке.

16.50 – Лидер опозиционог црногорског Демократског фронта Андрија Мандић рекао је да је данашњи дан победа не само Србије, већ и Црне Горе. "Овај ауто-пут ће бити део пута који ће вјенчати Црну Гору и Србију, вјерујем да ће Лука Бар и жељезница бити један од главних ослоница за препород Црне Горе", истиче Мандић. Након говора лидера ДФ-а, делегација је наставила обилазак новог ауто-пута.

16.35 – Делегација је стигла на наплатну рампу Уб, где је председника дочекао глумац Ненад Јездић у улози кнеза Милоша Обреновића. Вучић ће на овом месту разговарати са представницима компанија које су градиле ову деоницу као и ловцима и риболовцима из Фазанерије Уб. 

16.15 – Председник, министарка саобраћаја, ВИП званице и новинари кренули су отвореним аутобусом у обилазак деонице ауто-пута од Обреновца до Љига.

16.05 – Вучић је стигао до наплатне рампе Обреновац, одакле ће кренути у обилазак новог ауто-пута. У кратком обраћању медијима захвалио се кинеском председнику Си Ђинпингу и пријатељском кинеском народу. "Ово је на понос наше земље", истакао је председник и најавио да ће деоница ауто-пута од Сурчина до Обреновца бити отворена 18. децембра.

15.45 – Технички центар у тунелу Бранчић постаће регионални центар у ком ће се надзирати целокупан Коридор 11. 

15.30 – Министарка саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић рекла је да је "Милош Велики" спреман за отварање: "Нека нам је свима срећан ауто-пут". 

Читаву трасу новоизграђеног ауто-пута прошао је председник Србије са сарадницима, извођачима радова, разговараo са радницима и мештанима. Место одакле je кренуo на тај пут је Обреновац.

Toком обиласка наплатне рампе Обреновац, Вучићу је симболично уручена наплатна картица са бројем 001. 

Деоница од Обреновца до Љига дуга је око 62 километра, има 11 надвожњака, 44 моста и тунел Бранчић дуг 945 метара.

Постоје две тунелске цеви, са по две коловозне траке, ширине осам и по метара. У обе цеви постоји простор за возила која су у квару, као и веза између тунелских цеви у случају ванредних ситуација.

Опремљен је најсавременијом електро-машинском опремом, уз стално праћење и управљање саобраћајем из техничко-оперативног центра.

Вожња од Обреновца до Чачка, дугa 103 километра, коштаће 420 динара, а стизаће се за око сат времена.

Уз постојеће петље Таково и Прељину, постоје још три петље – Уб, Лајковац и Љиг. На новом ауто-путу постојаће четири наплатне рампе, три бочне и једна чеона.

Путници из Београда до укључења на аут-пут могу доћи путем поред Аде ка Обреновцу, али и обилазницом преко Остружничке петље.  

Почетак ауто-пута за возаче из Београда је у месту Мислођин. Од центра Београда до укључења на ауто-пут у том селу треба између пола сата и 45 минута, зависно од гужве.

Ауто-пут "Милош Велики" повезује целу Западну Србију са Београдом, омогућиће нове инвестиције и значајно допринети туристичком развоју тог краја Србије. 

"Милош Велики" део је Трансевропске магистрале. Треба да повеже, пролазећи кроз Србију и Црну Гору, Централну Европу и Јадранско море.  

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво