Повртари објашњавају зашто је парадајз овог лета скуп

Поводом виших цена појединог поврћа на тржишту, иако је сезона у јеку, нпр. парадајза, екипа РТС-а је разговарала са повтрарима у Тамнави, која је у ваљевском крају позната по повртарству.

Око 250 домаћинстава се у убском селу Совљаку бави повртарством. Већина мештана се бави пластеничком производњом.

Задовољни су овом сезоном. Производња појединог поврћа је мања али је цена у односу на претходне године већа.

Божидар Марковић сматра да су на то утицали временски услови и мањак радне снаге. Други разлог за то има Милисав Крстоношић.

"Крену сви да раде парадајз па сад крену сви да га не раде", каже Крстоношић и додаје да је таква ситуација и у окружењу. Наводи да на Кванташу цена није прелазила 150 динара.

"Сад је ту неких од 50 до 100 динара, значи што се тиче тезге, маркета – ту трговци зарачунавају њихову маржу", рекао је Крстоношић.

И повртари из Совљака, као мали произвођачи, прилагођавају се тржишту и променљивим условима производње.

Када би имали веће, савременије стакленике, производња би била стабилнија, а самим тим и цене прихватљивије.

"Да у мом селу има 200 пластеника, стакленика по један хектар и да сви раде тај парадајз, никад се не би десило у Београду да скочи цена на 150 динара. У овим сад условима кад се гаји, мора да буде и скупље јер је много већа мука", објашњава Крстоношић.

Повртари из Совљака су заинтересовани за већу и савременију производњу.

За то су им потребни дугорочни кредити државе са минималном каматом, слично искуствима у Холандији. Онда би, кажу, и поврће било јефтиније а могло би се добро зарадити и од извоза.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво