Нови закон за безбеднију интернет куповину

У Србији је прошле године робу преко интернета куповало 1,8 милиона грађана, што је 50 одсто више него 2015. године. Највише се купују одећа и спортска опрема, док се у свету купују књиге, филмови и видео-игре. Нови Закон о електронској трговини у примени је од 30. јула ове године и требало би да обезбеди адекватну заштиту и онима који купују путем интернета.

Од пре недељу дана донет је сет нових закона о трговини који су ускладили Србију са европском директивом и у дигиталној сфери, истиче специјалиста за заштиту података о личности и е-трговину Тијана Жунић Марић.

Нови Закон о трговини и Закон о е-трговини изједанчавају законску регулативу са нечим што је постојало у пракси.

"Електронске продавнице су сада законски препознате категорије. Увек је једино сигурно куповати од регистрованих електронских продавница. Регистрована електронска продавница мора да буде правно лице или предузетник", рекла је Жунић Марићева.

На сајту регистрованих е-продавница се могу наћи подаци као што су имејл, број телефона, ПИБ, матични број, што су обавезни елементи. Нерегистровани трговци не истичу све поменуте информације, већ само податке за контакт.

"Уколико купујете од нерегистрованог трговца, ви себе доводите потенцијално у велики проблем. Онемогућавате себи читав сет права које потрошач иначе има, нпр. право на одустанак. Право на одустанак значи да, када обавите куповину преко регистрованог трговца у е-продаји, имате 14 дана од дана када сте примили робу да одустанете од куповине без било каквог разлога и вама ће се вратити новац", наглашава Жунић Марићева.

Неке продавнице имају и ознаке поверења, што значи да су оне прошле одређене тестове о усклађености са законом, због чега су купци још сигурнији приликом куповине. 

"У електронској продаји морате да дате купцима све могуће информације које би имао неко и када уђе у малопродају. Веома је важно да, када укупно сагледате сајт, ништа није намештано тако да компромитује транспарентност коју морате да обезбедите потрошачу", каже Жунић Марићева.

Тржишни инспектори као детективи 

Велики проблем у е-трговини је инспекцијски надзор, пре свега нерегистрованих трговаца. Сада се у нова овлашћења инспекције наводи и могућност "прикривеног купца" – инспектор не мора да се представи и покаже налог приликом контроле, може да се представи као купац. Тако се прикупљају одређени докази за покретање прекршајних и других поступака.

Још једно ново овлашћење инспекције је да власнику сајта може наложити да одређени садржај, у шта спада продаја робе на црно или продаја робе која није прошла све неопходне контроле (суплементи, лекови, храна), уклони у року од два радна дана.

Нерегуларности у е-трговини грађани увек могу пријавити тржишној инспекцији.

Новим законима је е-продавницама које послују у иностранству омогућено да изражавају цене у страној валути, али и обавеза да се изражавају у динарима.

"Електронске продавнице се раније нису довољно разликовале од физичке продаје. Имали смо парадокс у закону, где су минимални технички услови, који су били обавезни за продавнице у физичкој продаји, морали бити обезбеђени и у електронској продавници, што је било апсурдно, зато што електронска продавница не мора да има складиште, магацин", рекла је Жунић Марићева.

Што се тиче реакција трговаца на нове законе, Жунић Марићева истиче да трговце највише брине нови Закон о заштити података о личности, који ће почети да се примењује од 21. августа, јер су стандарди изузетно високи.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво