Извоз јунетине у Турску, зашто се ломе копља

Српским сточарима отварају се нова тржишта за извоз меса. Од 1. октобра престаје вакцинација свиња против свињске куге, што би требало да омогући извоз у Европску унију. Из Министартва пољопривреде најављују да за десетак дана креће и извоз јунетине у Турску. Ускоро очекују делегацију из Египта на преговоре о условима за изоз говедине и на то тржиште. О условима интервентног откупа јунетине данима су се ломила копља.

Нема варљивије цене од цене живих свиња, кажу произвиђачи. Углавном покривају трошкове, али ретко кад се радују бољој заради. Могућност извоза у Кину и Европску унију их кажу, охрабрује.

"Ја очекујем да ћемо ми у наредном периоду кад престанемо са вакцинацијом освојити то тржиште и повећати број свиња у тову", испричао је Миле Живановић, пољопривредник из Табановића код Шапца.

Укидање вакцинације против свињске куге неће важити само за подручја јужне падине Фрушке горе и Боровићке шуме због бојазни од трагова болести код дивљих свиња.

"Са престанком вакцинације почиње мониторинг који ћемо да радимо заједно са ЕУ да би нам се одобрило да кренемо тамо. Немојте заборавити да ми преко 70 посто робе прехрамбеног сектора пласирамо на тржиште ЕУ и земаља које се граниче са Србијом", навео је министар пољопривреде Бранислав Недмовић.

Сточарство је мотор развоја пољопривреде али је у Србији деценијама урушавано. Иако произвођачи кажу да је то недовољно - ситуација се последњих година ипак поправља.

"Извоз јунетине у Турску најављен још у фебруару је апсолутно спас за товно говедарство у које држава улаже највише у региону. Уколико до тога извоза не дође биће потребна поновна интервенција путем интервентног откупа", рекао је Чедомир Кецо из Удружења одгајивача товних говеда.

О условима интервентног откупа јунетине данима су се ломила копља. Сада се сви надају да до њега неће доћи, и да ће месо отићи у Турску која је дозволила увоз 7.000 тона јунетине из Србије.

"Сад имамо мали број месеци до краја године, пет месеци. Ми ћемо дати све од себе да испунимо целу квоту, цене ће бити на нивоу као претходних година. Кретали смо се од 2,30 до 2,45 у највећем пику, евра по килограму", казао је Недимовић.

Стручњаци кажу да су Турци спремни да плате јунетину из Србије више него што плаћају Пољској и Аргентини јер је месо из наше земље, знатно бољег квалитета.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво