Нових 16 локомотива на српским пругама

Од данас је на пругама Србије 16 нових локомотива за теретне возове. Примопредаја је обављена на станици Ресник, а нови власник овог возног парка је "Србија Карго", која годишње на Коридору 10 превезе 13 милиона тона робе.

Нове локомотиве су припремљене да возе на српским и на европским пругама.

Свака може да повезе чак 1.700 тона робе. Локомотиве развијају брзину до 160 километара на час и опремљене су најсавременијим уређајима за кочење и аутоматско управљање.

Зорана Михајловић, министарка саобраћаја и инфраструктуре, подсетила је да је у претходном периоду набављено 48 возила за путнички саобраћај.

"Сада је Карго набавио 16 локомотива у теретном саобраћају. То нису локомотиве за прошлост. То је управо ово што је рекао директор Карга – то су локомотиве за будућност, са новим технологијама, да можемо да пратимо све оно што ради Европа, и да можемо заиста да будемо део светског железничког транспорта", истиче Михајловићева.

Сваке године "Србија Карго" превезе 13 милиона тона робе. Међутим, са доласком нових инвестиција, тај број се стално повећава. Нови и стари клијенти све више траже услуге железнице.

Душан Гарибовић из компаније "Србија Карго" каже да, имајући у виду континуирано повећање производње ХБИС-а из Смедерева, "Зиђина" из Бора, НИС-а, ЕПС-а и других инвеститора, расте количина робе која ће се превести.

У ресорном министарству кажу да ће Србији бити потребно још најмање пет година да Коридором 10 роба иде брзинама преко 100 километара на час.

Инвестиције које су у току дају гaранцију да роба са истока на запад иде српским пругама које су краће за 280 километара у односу на алтернативне правце.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво