Задржи кусур – по закону

Неписано правило је да се конобарима оставља бакшиш. Иако им то годи, сваки вишак у каси угоститеље може скупо да кошта. Процена је да смо због немогућности плаћања картицом изгубили од три до четири милиона евра од страних туриста на основу бакшиша.

"Задржи кусур!" – реченица која се често чује у кафићима и ресторанима. Управо она мотивисала је угоститеље да се напојница законски препозна али да не буде терет за госта.

"Наш је предлог да се регулише и закон о ПДВ-у и Закон о порезу на доходак грађана где би се то третирало као 'остали приход' и плаћао порез само до 20 одсто, уколико држава сматра да треба да се опорезује, мада је наш став да се тај део не опорезује. Сви добијају уколико конобар добије бакшиш, онда ће бити већи промет. Напојница није обавезна, предлажемо да то буде до 10 процената", објашњава Георги Генов из Пословног удружења хотелијера и ресторатера Србије (ХОРЕС).

Предлог удружења ХОРЕС стигао је и на адресу Министарства трговине у којем објашњавају да је питање напојнице комплексно и да је потребна сарадња више ресора.

"Бакшиш се не појављује само у домену угоститељства него се појављује и у другим делатностима. Оно што је свакако потребно урадити је детаљна анализа, студија, колико је то проблематично, у којим угоститељским објектима и у ком обиму, да бисмо могли да разговарамо о томе. Поједини угоститељи кажу да јесте, други да можда нису обраћали пажњу, дакле различита су искуства", каже Мирослав Кнежевић, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација.

Већи проблеми од бакшиша 

И док је бакшиш камен спотицања, многи угоститељи тврде да у њиховој бранши постоје и већи проблеми.

"Мени је битније да се законом уведе да можеш да имаш неки депозит са којим можеш да радиш јер увек у новчанику мораш да имаш тачно новца колико ти каса тражи. По закону чак није дозвољено да имаш ни један проценат више новца", истиче шеф конобара Срђан Ћетеновић.

А месечна напојница у новчанику конобара често превазилази њихову плату која је у просеку око 30.000 динара. Колико ће зарадити од бакшиша зависи и ко га даје, најшкртији су страни туристи где је то питање законски регулисано.

"Зависи од услуге. Ако су љубазни и пријатнији остављамо више, ако су мање љубазни не остављамо никако", кажу неки од грађана.

Срђан Сретеновић каже да највише остављају људи са ових простора, тачније из Србије. "Ови остали су сви јако лоши – и Хрвати и Босанци и Црногорци поготово, Италијани, Турци", наводи Сретеновић.

У већини европских земаља бакшиш је обавезан и постоји као ставка на фискалном рачуну, док у Америци, иако законски препознат, гост није у обавези да га да ако је незадовољан услугом. У Јапану је бакшиш увреда.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво