Повољни кредити младим пољопривредницима за куповину земљишта

Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде наводи за РТС да ће млади пољопривредници до 40 година у Србији имати могућност да подижу кредите под повољним условима, како би купили земљиште које планирају да обрађују.

Бранислав Недимовић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а навео да су кредити намењени младима испод 40 година за куповину пољоприведног земљишта с роком отплате од 20 година. 

"Ово је једна нова ствар која ће ићи од јула месеца преко Поштанске штедионице која је у државном власништву. Имаћемо једну кредитну линију где ће млади испод 40 година, ако остане новца моћи ће и остали да конкуришу, да могу да купе пољопривредно земљиште с роком отплате од 20 година, и каматном стопом од свега два одсто", објашњава Недимовић.

Додаје да ће се као гаранција ће се користити пољопривредно земљиште које се купује.

"Неће морати да дâ татину кућу, дедину њиву или било шта друго. Ви на 20 година можете да остварите сваке године профит да можете да отплаћујете тај кредит без икаквих проблема. У првом тренутку максималан износ кредита износи 50.000 евра, то отприлике значи – на простору Војводине може да се купи пет, шест хектара земље", наводи министар.

Наводи да је држава покренула ову акцију како би младе до 40 година задржала и вратила на село.

Додаје да се већ годину и по дана спроводе конкурси за грантове у пољопривреди за младе пољопривредне произвођаче испод 40 година.

"Млади пољопривредник добије милион и по динара за успостављање своје производње. У првом позиву одобрили смо 667 грантова, бесповратних средстава. У другом позиву 1.200. То су углавном пољопривредници који се баве повртарством, воћарством и сточарством", наводи министар.

Не би се поновила ситуација из 2014. 

Говорећи о киши која је падала претходних дана Недимовић наводи да је све било спремно у случају поплава.

"Ми смо за ових пет година потпуно променили филозофију приступа рекама, бујичним токовима и стајаћим рекама. Постоји синхронизација између водопривредних предузећа, постоји синхронизација са окружењем. Данас све другачије функционише", наводи Недимовић.

Додаје да је добро бавити се превентивом и упозоравати људе да знају како да одреагују у случају да се нешто деси.

Осврћући се на снег који је пао на неколико локација у Србији наводи да је било проблема али да нису у питању драматичне штете.

"Оно што је битно је да са усевима ове године нећемо имати проблема што се тиче ратарског дела. Што се тиче воћа имамо малих проблема са јагодама које су на отвореном простору из једног простог разлога јер смо имали велику количину падавина па труле. Крећа брање трешања, ту ћемо имати мало проблема", објашњава министар.

Додаје да очекује проблеме код засада малина због кишне године.

"А у осталим деловима не очекујем веће проблеме осим тамо где имамо проблеме који су проистекли из прошле године која је исто тако била кишна, пре свега мислим на малине и једним делом – засаде око Ивањице и Ариља, е ту ћемо имати мање приносе и гледаћемо да новим засадима надоместимо то", објашњава Недимовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво