Потписан уговор о продаји НИС-а

Председници Русије и Србије, Дмитриј Медведев и Борис Тадић, потписали заједничку изјаву о стратешком значају енергетике у сарадњи две земље. У њиховом присуству је потом потписан споразум о купопродаји НИС-а и документи о изградњи гасовода Јужни ток и складишта гаса у Банатском двору.

Председници Русије и Србије, Дмитриј Медведев и Борис Тадић, потписали су заједничку изјаву у којој је наглашен стратешки значај енергетике у међусобној сарадњи две земље.

Медведев је потписивање руско-српског енергетског споразума назвао "епохалним догађајем", а посету председника Тадића "доказом стабилног, прогресивног развоја односа и пријатељског карактера веза између Русије и Србије".

Руски председник је, такође, односе две државе окарактерисао као "стратешко партнерство", заложивши се, истовремено, за нове облике сарадње.

Томе управо и служи потписивање енергетског пакета, који повезује Русију и Србију, нагласио је Медведев, додајући да су такви билатерални споразуми "у функцији решавања великих задатака".

Од добрих намера до конкретних дела

Тадић је рекао да су политику Србије и Русије до сада карактерисале идеје о добрим намерама, али да данас постоје и конкретна дела, која су резултат све интензивнијих сусрета на високом нивоу.

"Са задовољством констатујем да је број сусрета на високом нивоу све већи и већи. Ово је наш трећи или четврти сусрет само у току ове године. Сретаћемо се и у будућности и иза сваког таквог сусрета стајаће конкретна дела. Сигуран сам да можемо много тога да постигнемо на пољу културе, међународних односа, али и економије, на чему почива цео свет", рекао је српски председник.

Тадић је такдоје изразио захвалност Русији за подршку "у свим принципијелним питањима међународне политике, у којима је, протеклих година, учествовала Србија".

"За Србију је веома важно да и даље има подршку Русије по принципијелном питању заштите целовитости земље", рекао је Тадић.

Споразум из три дела

Министар енергетике Србије Петар Шкундрић и председник Управног одбора Гаспромњефта Александар Ђуков потписали су уговор о купопродаји већинског пакета акција Нафтне индустрије Србије.

Генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић потписао је са директором Гаспромекспорта Александром Медведевом Меморандум о разумевању, а са председником Управе Гаспрома Алексејем Милером протокол о сарадњи.

Та два документа односе се на изградњу гасовода "Јужни ток" и складишта гаса у Банатском двору.

Споразум се састоји из три дела - продаје контролног пакета акција НИС-а "Гаспромњефту", изградње гасовода Јужни ток и подземног складишта гаса у Банатском Двору.

Двојица лидера су размотрили и перспективе развоја руско-српског партнерства, питања билатералне сарадње у економској, војно-техничкој и културно-хуманитарној сфери.

Русија је, уз Немачку, главни спољнотрговински партнер Србије, а у контексту светске економске кризе посебна пажња посвећена је очувању динамике раста трговинске размене.

У току 2007. године обим размене износио је 3,07 милијарди долара, а за десет месеци ове године 3,54 милијарде долара.

Председници су разговарали и о европској стабилности, као и о руској иницијативи за израду Споразума о европској безбедности.

Ово је био први сусрет Тадића и Медведева откако је Медведев почетком маја ове године ступио на дужност шефа руске државе.

Јеремић: Енергетски споразум Србију чини јачом

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић изјавио је да ће нафтно-енергетски споразум са Руском Федерацијом економију Србије учинити јачом, али да он има и политичку димензију, јер потврђује стратешко партнерство Москве и Београда и Србију чини спремнијом за суочавање са изазовима који су пред њом.

Јеремић је, у разговору са новинарима у амбасади Србије у Москви, истакао да ће спољнополитички приоритет Београда у предстојећим годинама бити наставак борбе за очување уставног поретка дипломатским средствима, а та борба не би имала велике изгледе на успех без подршке Руске Федерације.

Министар је рекао да ће гасовод "Јужни ток" омогућити да Србија постане атрактивна дестинација за страна улагања и место на коме се рачва магистрални пут снабдевања енергентом који ће Европи бити веома важан у 21. веку.

"Година 2009. ће бити година политичких и економских изазова за све, али овај уговор ће учинити економију Србије јачом, и ова потврда стратешког партнерства ће у политичком смислу Србију учинити способнијом да се одупре изазовима који су пред њом", рекао је Јеремић.

Највиши државни званичници Србије и Русије потписаће у Кремљу три документа којима се прецизира реализација руско-српског енергетског пакета, као и кровни споразум којим ће две државе политички гарантовати реализацију аранжмана.

"Сматрамо да је ово пакет и да ће, захваљујући гаранцијама руске државе, бити испуњен. Компоненте пакета имају динамику реализације у наредним годинама, али смо уверени да ће свака од фаза бити спроведена у дело", рекао је министар Јеремић.

"Нема простора за сумњу да је гаранција чврста и ни у ком смислу окрњена. Међудржавни споразум који су наше државе потписале и ратификовале ће још једном бити потврђен потписима наших председника. Руска и српска држава су гарант овог споразума. Ми верујемо у руску државу, а Русија верује у српску", закључио је Јеремић.

Министар Јеремић је, одговарајући на питања руских новинара о стратешким опредељењима Србије, истакао да је стратешки циљ Србије чланство у ЕУ, али да Русија остаје њен "најбољи пријатељ".

Бајатовић: Србија ће постати енергетски лидер у региону

Директор Србијагаса Душан Бајатовић изјавио је да је уговором о продаји НИС-а Гаспрому предвиђено да руска страна уложи 490 милиона евра у производњу и још 60 милиона евра у заштиту околине.

Уочи данашњег потписивања енергетских споразума, Бајатовић је у амбасади Србије у Москви рекао да је предвиђено да сва производња НИС-а буде стандарда ЕВРО 5.

То значи да нафта није намењена само за Србију, већ и за извоз.

Бајатовић је рекао да ће до јула 2010. године бити завршена студија о изводљивости, и да ће се, на предлог Гаспрома, радити две варијанте студије. Једна за капацитет од 21,4 милијарде кубних метара гаса годишње, а друга од 23,1 милијарду.

Споразумом је предвиђена количина од минимум 10 милијарди кубних метара гаса, навео је директор Србијагаса.

Колики ће бити капацитет - одговориће студија изводљивости, рекао је Бајатовић и нагласио да је за Србију и за Русију важно то што ће Србија постати енергетски лидер у овом делу Европе.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво