Паметни градови из Кине стижу у Србију

Међу бројним вредним споразумима потписаних ових дан у Пекингу је и споразум "Паметни градови" који је министар трговине, туризма и телекомуникације Расим Љајић потписао са "Хуавејом". Пројекат ће обухватати Београд, Нови Сад и Ниш, а Љајић каже да ће се његовом реализацијом највероватније почети у Нишу.

Пројекат "Паметни градови" обухвата три највећа града у Србији – Београд, Нови Сад и Ниш са могућношћу да се развије и у другим градовима у зависности од економских интереса, рекао је министар трговине и телекомуникације Расим Љајић за Јутарњи дневник РТС-а.

Министар каже да ће пројекат највероватније почети да се реализује у Нишу, јер је ту јефтиније да се ради пилот пројекат.

"Сада треба да дефинишемо који су то сервиси који би били имплементирани у Нишу и који су од користи за грађане. Треба да дефинишемо са градом Нишом да ли је то саобраћајна сигнализација, да ли су то паркинг места, контрола водомера. У сваком случају нешто што је од користи грађанима Ниша", објашњава Љајић. 

Министар каже да од ове године имамо и трећу компоненту "Пута свиле". До сада смо имали копнену и поморску, а сада имамо и дигиталну компоненту.

"Ми смо први пут ове године учествовали на форуму који је посвећен дигиталном повезивању у оквиру 'Пута свиле', а то је такозвани дигитални пут свиле који има своје три компоненте. Једна од те три компоненте је и изградња телекомуникационе инфраструктуре", наводи Љајић.

Додаје да се друга компонента односи на развој е-трговине где Кинези опет бирају шансу за пласман својих производа најкраћим и најјефтинијм путевима до најудаљених тржишта. 

"Трећа компонента се односи на смарт сити, односно развој паметних градова. И ми смо кренули у реализацију ове треће компоненте", каже министар и додаје да је почела реализација прве компоненте.

"Наш Телеком ради на великом пројекату изградње оптичке мреже управо са Хуавејом, а вредност тог пројекта је 150 милиона евра. Најдаље до краја идуће године, а ми очекујемо већ средином идуће године да ће пројекат бити завршен и да ће 750.000 домаћинстава добити оптичку мрежу", истиче Љајић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво